Gyógyszerhamisítás elleni rendszert vezet be az Európai Unió

2019. január 5. 07:24 | Gyemendi Réka

2019. február 9-től egy speciális gyógyszerhamisítás elleni rendszert vezet be az Európai Unió. A csaknem valamennyi tagállamban (Görögország és Olaszország 6 év haladékot kapott) kötelezően bevezetendő rendszer végponti ellenőrzésre lesz alkalmas.

A gyártást követően a gyógyszerek adatait egy adattároló rendszerbe töltik fel a gyártók, a gyógyszerészeknek pedig minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk majd arról, hogy a gyógyszer eredetiségét igazoló információ megtalálható-e az adattárházban. Ezt követően a kódot deaktiválni kell, így biztos, hogy egy esetleges hamis termék fennakad a hálón, nem kerülhet beteghez – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján.

A gyógyszerek külső csomagolásán elhelyezett kötelező biztonsági elemek két részből tevődnek össze:

  • egy egyedi azonosító, vagyis egy egyedi kódjelzés, kétdimenziós (2D) vonalkód formájában (a QR-kódhoz hasonló), amely lehetővé teszi az adott gyógyszerkészítmény azonosítását és igazolja a termék eredetiségét;
  • valamint a külső csomagoláson elhelyezett manipulálás elleni eszköz, amely lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a gyógyszerkészítményt manipulálták-e.
 Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke a behir.hu-nak elmondta: a gyógyszerbiztonsági rendszer bevezetése nem azt jelenti, hogy Magyarországon a gyógyszertárakban kiváltott vényköteles vagy vény nélküli gyógyszerekkel valami probléma lenne. A szakember szavai szerint a cél inkább a megelőzés és az, hogy a gyógyszerbiztonsági rendszer kifogástalanul működjön. Hozzátette: az új fajta, úgynevezett "dézsmabiztos" dobozok bevezetése már december elején elkezdődött. Ezek csomagolása úgy van lezárva, hogy csak feltépni lehet őket.

További programok »

FEL