Felgyulladtak a fények, meggyújtották az első gyertyát Békéscsabán - galériával

2019. december 1. 18:35 | Papp Ádám Sándor

Advent első vasárnapja van. Délután Békéscsabán, a Szent István téren is meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún, és felgyulladtak az ünnep fényei.

A városi adventi ünnepség megkapó momentuma volt az Esély Pedagógiai Központ gyermekeinek „Karácsonyi tánc” című műsora. De melegséget vitt a lelkekbe Berta János és Balázs Róbert „Pásztorjáték” című műsora Bakai László trombitatanár vezérlésével és a Békéscsabai Bartók Vegyeskar ünnepi előadása is. Az ünnepen a Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskola diákjai mézeskaláccsal lepték meg a jelenlevőket, és a hagyományokhoz híven volt forró tea, kakaó, kalács és pogácsa is.

 

Adventi műsor Békéscsaba főterén. Fotó: behir.hu/V.D.

 

– A rendezvénnyel mi is szeretnénk egy kis ünnepet varázsolni a mindennapokba, a karácsonyt megelőző rohanásba, a sokszor kapkodó készülődésbe. Lassítsunk le egy kicsit, nézzünk szét. Ha megállunk, körbenézünk a téren, meghallgatjuk, megnézzük az iskolások és a fellépő művészek műsorát, belekóstolunk a gőzölgő kakaóba, foszlós kalácsba, akkor talán megenyhül mindennapjaink szigorúsága, feszítettsége. Ne felejtsünk el odafigyelni az ünnepi időszakban szeretteinkre, hozzátartozóinkra, barátainkra és szomszédainkra. Ne sajnáljuk az időt a beszélgetésre, a közös játékra és az együttlétre – fogalmazott Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere ünnepi köszöntőjében.

Ezt követően Balog Botond, az Esély Pedagógiai Központ 8. osztályos diákja és Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere közösen meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját, majd egy gombnyomással csodálatos fényekbe öltöztették a város főterét.

 

Fotó: Kugyelka Attila

 

Az eseményen kihirdették az I. Adventi Városi Gyermekrajz pályázat eredményét, amelyre 198 alkotás érkezett, majd a „Magyarország legszebb betleheme” díjat is átadták.  A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta: több, mint 200 pályamű érkezett a tavaly meghirdetett pályázatra.

– Három fős zsűri bírálta el a beérkezett pályaműveket. Szempont volt a magyar népszokások megelevenítése, a kreativitás és a magyar tájegységekre jellemző szokások ábrázolása. Az első helyezett pályázat Heves városban található, Szent István terén. A második hely megosztottan lett meghatározva, hiszen Békéscsabán a Lenkefi Zoltán tervei alapján elkészített betlehemi installáció lett ezüstérmes együtt, a Zalai megyei Vörs településen elkészített művel együtt – emelte ki Könnyid László.

A vezérigazgató-helyettes bíztatta Békéscsaba városvezetését arra, hogy jövő évben is nyújtsanak be pályázatot, hiszen a hangulatos vásárt még szebbé varázsolja a betlehemi installáció.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Rockoperát dolgoz fel a Jókai színház

A Megfeszített című rockoperát dolgozza fel a Békéscsabai Jókai Színház. A Koltay Gergely – Szűts István – Kormorán darabot szeptember 25-én mutatják be Békéscsabán, de augusztus közepén már Szarvason is látható lesz az előadás.
2020. július 2. 17:39
FEL