Gyerekek kerékpárjait ellenőrzik a rendőrök, ha kell, kiegészítőt is adnak

2021. november 16. 18:58 | behir.hu

A kerékpárral iskolába járó diákok biciklijeit ellenőrzik a rendőrök novemberben, Békés megyében. Ha kell, pótolják az első kerékről hiányzó prizmákat azért, hogy a gyermek jobban látható legyen.

Prizma akciót hirdetett 2021 novemberére a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság – tájékoztatta szerkesztőségünket a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. Mint írják, a Békés megyében működő rendőrkapitányságok iskolarendőrei 22 iskolában több mint kétezer gyermek kerékpárját nézik meg. Ellenőrzik például, hogy van-e  a bringákon elöl és hátul világítás, megvannak-e a prizmák és más kötelező felszerelések. A szabályosan felszerelt kerékpárok tulajdonosai küllőfényt kapnak ajándékba. Ha a prizmák hiányoznak, akkor a rendőrök pótolják azokat.

A rendőrség az akció kapcsán arra kéri a szülőket, hogy az őszi, téli időszakban ők is tegyenek meg mindent azért, hogy a gyermekek biztonságosan tudjanak közlekedni. Rendszeresen nézzék meg, hogy jó fényt adnak-e, már messziről láthatóak-e a gyermekek biciklijein a világítások. Ha nem, mert a lámpa elromlott, vagy merül az elem, cseréljék ki! Rendszeresen beszéljék át otthon az alapvető közlekedési szabályokat! Így például azt, hogy az iskoláig vezető úton hol mire kell figyelni, hol van kerékpárút és gyalogos-átkelőhely. Ha szükséges, néhányszor járják be együtt az útvonalat és tudatosítsák a gyermekekben, hogy egy kis szabálytalanság is súlyos balesethez vezethet. Tegyenek a diákok táskáiba láthatósági mellényt és kérjék meg a gyermeket arra, hogy ha szürkületben, sötétben teker haza, vegye fel! Lakott területen kívül kötelező, de a települések belterületén is jó szolgálatot tesz a fényvisszaverő mellény, vagy ruha, hiszen így a többi közlekedő könnyebben észreveszi a kerékpárost. Fontos, hogy olyan gyermek, aki még nem töltötte be a 12. életévét, főútvonalon nem kerékpározhat.

A szülőknek tehát oda kell figyelniük arra, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyermekük ne közlekedjenek biciklivel főútvonalon, mert amellett, hogy szabálytalan, a nagy forgalom miatt veszélyes is.

További programok »

FEL