Az utánfutó jópofa, de veszélyes

2016. május 18. 11:36 | Fekete Kata

Időről időre elterjed a hír, hogy a rendőrök ,,rászálltak” a biciklisekre és csak azért büntetnek, hogy pénzt szedhessenek be. Elég, ha egy prizma hiányzik a bicikliről, máris jön a büntetés. A kép túlzó, hiszen a rendőrnek nem kötelező büntetnie, sokszor elég, ha figyelmezteti a biciklist, ha valamelyik kötelező felszerelés hiányzik a kerékpárról. De milyen felszerelés kötelező a bringára?

  • Könnyen kezelhető kormányra
  • két, egymástól függetlenül működő fékberendezés, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat
  • Egy első lámpa, amely fehér vagy kadmiumsárga, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről látszik. Nem kötelező a biciklire szerelni, megengedett a ruházaton vagy sisakon is.
  •  Egy hátsó lámpa, amely piros, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető. Megengedett a ruházaton, sisakon is.
  • Egy piros színű hátsó fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszögletű.
  •  Legalább az első keréken, legalább két borostyánsárga, kétoldalas küllőprizma vagy a gumi két oldalán lévő fényvisszaverő csík, illetve két fehér, küllőre pattintható fényvisszaverő cső.
  • Hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet (duda is lehet a biciklin, de közlekedés közben a csengőt kell használni)
  • Lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok közt fényvisszaverő ruházat

 

Utánfutó

A törvény úgy szól, hogy legfeljebb 70 centi széles lehet az utánfutó és maximum 70 kilogramm súlyt lehet benne szállítani, de ez csak tárgy lehet. Ennek ellenére egyre nagyobb divat, sőt több szálloda is kölcsönöz úgy kerékpárokat családoknak, hogy a gyermekek színes kiskocsiban ülnek beszíjazva. Biztonsági öv ide vagy oda, ez szabálytalan, nem lehet gyereket ilyen két kerekű trélerben szállítani. Az utánfutó már csak azért is veszélyes, mert az oldalról érkező autós nem feltétlenül számít rá és veszi észre és ha elindul, amikor még csak a biciklis haladt el előtte, az balesetveszélyes.

 

Sisak

A sisak nem kötelező. Van, aki esküszik rá, hogy a sisak mentette meg az életét egy ütközésnél, hiszen baleset közben a feje nem a betonba csapódott, hanem a védő felfogta az ütközés nagy részét. Mások szerint bicikliúton felesleges és olyanok is akadnak, akik állítják, a sisak balesetveszélyes.

 

Egyirányú utca

Sok biciklis a mai napig behajt forgalommal szemben az egyirányú utcába, holott ez csak akkor megengedett, ha kerékpárt jelző kiegészítő tábla ezt megengedi. Ebben az esetben az úttest jobb oldalán kell haladni kerékpárral, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott.

 

Buszsáv

Békés megyében ugyan nem jellemző a buszsáv, de nagyobb városokban igen. A buszsávra ugyanaz vonatkozik, mint az egyirányú utcára: ha külön nem engedélyezik, a buszsávban tilos kerékpározni.
 

További programok »

FEL