Gyakran megcsípik a szúnyogok? Ez lehet az oka!

2024. július 7. 17:50 | behir.hu

Azon "szerencsések" közé tartozik, akik egész nyáron küzdenek a rettenetesen viszkető szúnyocsípésekkel? Mutatjuk, mit érdemes enni, és mi az, amiről érdemes lemondani, ha el szeretné kerülni a kellemetlen vérszívókat.

 
Nyár, vízpart, pihenés, és vakarózás...

Talán nincs is bosszantóbb dolog a nyárban, mint a folyamatosan csipkedő szúnyogok. A nyaralást beárnyékolja az állandó viszketés és vakaródzás, arról nem is beszélve, hogy ezek a felettébb idegesítő vérszívók többfajta betegséget is terjeszthetnek.

Nagyon kevesen gondoltak rá, de már az étrendünkkel is sokat tehetünk azért, hogy minimalizáljuk a kellemetlen csípéseket – írja az origo.hu

A floridai egyetem táplálkozás- és agrárkultúra kutatásokkal foglalkozó professzora Eva Buckner, elmondta, hogy a szúnyogok kiszagolják a bőrünkön keresztül a vérünkben található táplálékokat. Csak a nőstény szúnyogok táplálkoznak vérrel, a hímek kizárólag virágnektárt fogyasztanak.

Kifinomult szaglásukért a csápjaikban és a szájszerveikben található receptorok felelősek. Jellemzően bármilyen édes illat – legyen az testszag vagy vegyi anyagok – vonzza a szúnyogokat, ugyanis ez azt jelzi a számukra, hogy virágnektár van a közelükben.

Egyes kutatások szerint még az sem mindegy, hogy melyik vércsoportba tartozunk –a  0 vércsoporttal rendelkező emberek vére valamiért vonzóbb a szúnyogok számára, mint a többi vércsoporté.

 

Mi az, amit ne fogyasszunk?

Az alábbi ételeket célszerű elkerülnünk, ha szeretnénk a vérszívókat távol tartani magunktól:

  • telt aromájú, érett sajtok – a szúnyogokat ugyanis vonzzák a bőrünkön lévő, baktériumok által termelt karboxilsavak, beleértve a vajsavat is, ami nagy mennyiségben megtalálható ezekben a sajtokban
  • édességek és desszertek – a magas cukortartalmú ételek fogyasztásának a hatására olyan anyagokat bocsát ki a bőrünk, ami  a szúnyogokat a nektárra emlékezteti
  • banán – egy tanulmány során, a vizsgálatban részt vevő emberek egy részét banánnal, míg a többieket szőlővel kínálták, majd azt tapasztalták, hogy a két szúnyogfaj, amit a kísérlethez alkalmaztak a banánfogyasztókat találta vonzóbbnak (ez azonban kevésbé mérvadó eredmény, hiszen a világon több, min 3000 fajta szúnyog él, s nem tudni azok miként reagálnának hasonló esetben).
  • sör – az ital megváltoztatja a bőrből felszabaduló vegyi anyagok összetételét

 

Mit fogyasszunk?

Néhány eddigi tanulmány eredménye szerint szerencsére vannak olyan ételek is, amelyek segíthetnek minimálisra csökkenteni a szúnyograjok támadását. Persze ezek sem száz százalékban bizonyíthatóan működnek minden szúnyogfajra:

  • bazsalikom, zsálya, rozmaring, kardamom – ezen fűszernövények fogyasztásának hatására egy eukaliptol nevű kámforvegyület szabadul fel az emberek szervezetéből, amely a bőrön keresztül elpárolog, és a szúnyogok pedig messzire elkerülik az illatát.
  • bármilyen hagymás vagy fokhagymás étel – a hagymafélék allicint tartalmaznak, ami elűzi a vérszívókat, és segít megelőzni a szúnyogok által terjesztett maláriát is.
  • grapefruit – egy nootkaton nevű vegyületet tartalmaz, amelynek egyedi aromája van, ha sokat fogyasztunk belőle segít távol tartani a szúnyogokat.

További programok »

FEL