Gulyás: Továbbra is lehetőség lesz az újszülöttek SMA-szűrésére

2024. február 1. 15:35 | behir.hu

A költségvetés az SMA-szűrésekre idén 450 millió forintot biztosít - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

A tárcavezető a Kormányinfón elmondta: a szűréseket továbbra is a Szegedi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Bethesda Gyermekkórházban végzik, igény esetén minden újszülött, minden várandósság esetén lesz rá lehetőség.

A miniszter szólt arról is, hogy meghallgatták és elfogadták az építési és közlekedési miniszter beszámolóját a fővárossal történt megállapodásról. A kabinet felhatalmazást adott a miniszternek a kedvezmények egyszerűbb és egységes kialakítására, a kapcsolódó részletszabályok kidolgozására.

Gulyás Gergely értékelése szerint a március 1-től életbe lépő változásokkal mindenki nyer, azok előnyösek mindenki számára.
Szintén meghallgatták a belügyi és igazságügyi tárca vezetőinek beszámolóját a nemzetközi sajtóban nagy visszhangot kapott antifa-támadások olasz vádlottjának fogvartartási körülményeiről. A miniszter közölte: a hölgy fogvatartási körülményei megfelelnek az európai uniós és a magyar előírásoknak.

Gulyás Gergely rámutatott: a körülményeket megismerve, az ügy mögött Magyarország lejáratása áll.

 

A mostani tanárbéremelés a magyar adófizetők pénzéből történik

A mostani béremeléssel a pedagógusok átlagbére eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, ez bruttó 652 ezer forintot jelent - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, a Belügyminisztérium megszervezte, hogy kevesebb, mint két hét alatt 140 ezer tanár megkaphassa a béremeléshez szükséges iratokat. Az állami fenntartású iskolák tanárai legkésőbb hétfőn a megemelt illetményeket kapják meg - rögzítette.
Azt mondta, világos a kormány szándéka, 32,2 százalékos béremelés történik, a kormány ennyivel növelte meg a bértömeget, amit csak béremelésre lehet költeni. Mindenkinek nőni fog a fizetése - tette hozzá.

Gulyás Gergely közölte, a pedagógusok bérének emelése a magyar adófizetők pénzéből történik, az Európai Uniótól a kormánynak ígérete van az utófinanszírozásra. A kabinet 2030-ig vállalta, hogy a pedagógusok bére eléri a diplomások bérének 80 százalékát, az addig szükséges béremelések 12 százalékát fizeti az EU - részletezte.

 

Forrás: MTI

FEL