Gulyás Gergely: További lazítások jöhetnek vidéken

2020. május 14. 11:23 | Varga Diána

Hétfőtől a vendéglátóhelyek belső üzlethelyiségeit is használhatják a vendégek bizonyos feltételekkel; június elsejétől nagyobb esküvők és lakodalmak is megtarthatók.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, hogy csökken a koronavírus miatt elhunyt betegek száma, ez véleménye szerint annak köszönhető, hogy a polgárok fegyelmezetten betartották a meghozott szabályokat, ezért köszönetet mondott mindazoknak, akik betartották a védelmi intézkedéseket és a kijárási korlátozásokat. Mint mondta, vidéken a lazítások nem vezettek a betegség tömegessé válásához, továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött.

Arra is kitért, hogy mindenkire kötelező védőtávolság és a maszkviselés továbbra is kötelező lesz. Pest megyét a továbbiakban a többi megyével együtt kezelik, míg Budapesten délutánig kaptak időt a polgármesterek arra, hogy véleményt nyilvánítsanak a tervezendő lazításról. Ezt követően a kormány virológusokkal és az operatív törzzsel egyeztet arról, hogy hétfőtől lazíthatnak-e a korlátozásokon.

A tárcavezető arra is kitért, hogy további enyhítésekre van lehetőség a megyékben: a vendéglátóhelyeken a belső üzlethelyiségekben is lehet mostantól tartózkodni a maszkviselés és a védőtávolság betartásával. Szabadtéri játszóterek, parkok is nyitva lehetnek hétfőtől, a szállodák, panziók minden megyében fogadhatnak vendégeket. A fővárosi korlátozások enyhítéséről később döntenek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy vidéken és Pest megyében június elsejétől legfeljebb 200 főig lehet lakodalmat tartani az asztalok közötti védőtávolság betartásával.

A gyermektáborok kapcsán Gulyás azt mondta, hogy meg lehet tartani azokat, de az ottalvós táborokról a járványügyi helyzet függvényében később döntenek. Hogy kinyitják-e még ebben a tanévben az iskolákat, szintén nem született még határozat.

További programok »

FEL