Gulyás Gergely: Magyarország nem vesz részt a NATO ukrán missziójában

2024. június 13. 12:08 | behir.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő csütörtökön tartott tájékoztatót a kormány legfrissebb döntéseiről.

Vitályos Eszter a védőnők napja alkalmából köszönetet mondott a védőnőknek. Úgy fogalmazott: ők azok, akik Európa-szerte egyedülálló munkát látnak el. Mint mondta, hazánkban a védőnői szolgálat a nemzet büszkesége, és 2015 óta szerepel méltó módon a hungarikumok gyűjteményében. Ez az Európában is egyedülálló családvédelmi szolgáltatás százkilenc éve van jelen Magyarországotn.

A szóvivő úgy vélte, hogy a magyar védőnői hálózatot érdemes bemutatni Európának, ezért az egészségügyi kormányzat lehetőséget biztosít majd erre a magyar soros EU-s elnökség alatt.

– Köszönjük szépen minden védőnő munkáját. Azt, hogy a legnehezebb pillanatokban is a családok mellett állnak óvják gyermekeiket és jelen vannak a családok életében – mondta Vitályos Eszter.

Gulyás Gergely elször is köszönetet mondott a választópolgároknak, mindenkinek, aki részt vett a választáson.

– A választási eredmény megerősítette a kormányzó pártokat, amelyek több szavazatot kaptak, mint a második, a harmadik és a negyedik helyezett együttvéve. Az eredmény éppen ezért stabil hátteret, szilárd alapot biztosít a kormánynak itthon, és szerte a nagyvilágban – jelentette ki.

A miniszter kitért a NATO-főtitkár látogatására is. Kiemelte: vele sikerült korrekt módon megállapodni úgy, hogy a magyar érdeket minden szempontból érvényesíteni tudták.

– Nyugodtan mondhatjuk, hogy ha a választók nem erősítik meg a kormány békepárti álláspontját, akkor nem tudtuk volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán missziójából – fogalmazott Gulyás Gergely, aláhúzva, hogy Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában, mert ez a háború közvetlen közelünkben való kiterjesztéséhez vezethet. 

Gulyás Gergely az Ukrajnából kényszersorozás elől menekülőkkel kapcsolatban elmondta, hogy senkit nem küldenek vissza, menedékjogot  biztosítanak azoknak is, akik az elmúlt napokban menekültek át a határon.

A miniszter beszélt az Európai Unió Bíróságának döntéséről is, amely 200 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, amiért nem engedi be az illegális migránsokat. 

– Az Európai Unió bírósága ma hirdette ki az ítéletet. Ez az ítélet felháborító, ellentmond az Európai Unió jogának, összeegyeztethetetlen a magyar alkotmánnyal és bünteti azokat az országokat, különösen hazánkat, amiért kezdettől fogva elutasítjuk a migrációt és védjük a saját, illetve Európa külső határait. Felhívom mindenkinek a figyelmét arra, hogy az ítélet a kereseten is túl terjeszkedett, hiszen jóval magasabb összegű büntetést szabott ki – fogalmazott a miniszter.

További programok »

Itthon

FEL