Kormányinfó az afganisztáni kimenekítésről, a járványhelyzetről és a gazdaságról

2021. augusztus 21. 12:39 | Mikóczy Erika

Szokatlan időpontban, az ünnep utáni szombaton tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint kiderült, a kormány augusztus 20-án is ülésezett, ennek egyik oka az afganisztáni helyzet volt.

– A kormány az afganisztáni helyzettel kapcsolatban az állapította meg, hogy húsz évvel ezelőtt amerikai kérésre mentünk be, és most szintén amerikai kérésre hagytuk el Afganisztánt. Most ott kaotikus, rendezetlen állapotok uralkodnak, nincs világos forgatókönyve a kivonulás utáni helyzetnek. Láthatóan az országban az ellenőrzést már most a tálibok gyakorolják, a szövetségesek ereje a kabuli reptér többé-kevésbé megvalósuló biztosítására terjed ki. A fő cél az, hogy a magyarokat ki tudjuk onnan hozni, ezt követően kell az Egyesült Államoknak, a NATO-nak a szövetségeseinkkel együtt értékelni mindazt, ami történt – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ez nyilvánvalóan egy kudarcos misszió volt.

Mint mondta, jelentős források mentek el arra, hogy kiképezzenek egy olyan hadsereget, amely egyetlen napig sem tudta szavatolni a korábbi rend szerint az ország működését Afganisztánban.

 

Eddig 78 főt, tíz családot helyeztek el biztonságos helyen  

 

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség főparancsnoka annak az elvnek a figyelembevételével adott tájékoztatást, hogy az a folyamatban levő akciókat ne veszélyeztesse. Kiemelte, hogy egy különleges műveleti osztagot hoztak létre a kimenekítésre.

– Ők húsz órán belül kidolgozták a feladattervet, összeállították a felszerelést, és a gépen várták az engedélyt a felszállásra. A művelet tervét jóváhagytam, abban változtatás csak az én engedélyemmel történhet – közölte a főparancsnok, hozzátéve, hogy folyamatos az összeköttetése a helyszíni parancsnokkal, akit jól ismer.

Elmondta azt is, hogy Kabulhoz közel létrehoztak egy előretolt műveleti bázist, ahova a kimenekítés első fázisában szállítják a kimenekített személyeket. Kiemelte, hogy a kialakult helyzetnek megfelelően dönt arról, mikor fejezik be a műveletet.

 

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

– Annyit elmondhatok, hogy eddig 78 főt, tíz családot helyzetünk el biztonságos helyen: 23 férfit, 25 nőt és 30 gyermeket. Arra kérek mindenkit, hogy ne legyenek különböző feltételezések, mert az nem segíti a kimenekítést, és a katonáink biztonságát sem. Ha mindenki hazaért, akkor mindenről részletesen beszámolunk – szögezte le Ruszin-Szendi Romulusz.

 

A határőrség felkészült a déli határ védelmének a megerősítésére

 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelentős migrációs hullámra lehet számítani, a német belügyminiszter 500 ezer és 5 millió közé tette az Afganisztánt elhagyni kívánók számát. Kérdés, hogy hova mennek majd a menekültek. Egységes az Európai Unió véleménye abban, hogy arra van szükség: a környező országoknak nyújtsunk támogatást a menekültekről való gondoskodáshoz. A kötelező elosztást illetően a miniszter szerint voltak és lehetnek tervek a kvótára, de Magyarország egyértelművé tette, hogy ilyen elosztást nem fogad el.

– Felkészült arra a határőrség, hogy a déli határ védelmét megerősítsük, és erővel is meg tudjuk védeni a határt. Nem lehet olyan migránsroham, ami ellen ne tudnánk megvédeni a határt – mondta Gulyás Gergely.

 

A járvány negyedik hulláma el fog térni az eddigi három hullámtól

 

Gulyás Gergely a továbbiakban elmondta, hogy a kormány a tegnapi ülésén áttekintette a járványhelyzetet is. Jó hír, hogy az unión belül Közép-Európában a legkedvezőbb jelenleg a járványügyi helyzet, és azon belül is Magyarországon a legjobb.

– A negyedik hullám azonban Nyugat-Európában már megindult, erre utaló jelek nálunk is vannak, az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy bizonyára Magyarországra is megérkezik. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki beoltatta magát. Ma 5,5 millió ember van Magyarországon, aki mindkét oltást megkapta, és majdnem 5,7 millió, aki az első oltáson van túl. A betegség miatti védettséget is ideszámítva tehát 6 millió fölött van a védettek száma az országban. Ennek köszönhetően szabad van nyarunk, és ennek köszönhetően a negyedik hullám el fog térni az első háromtól – fogalmazott a miniszter.

Kiemelte, hogy ha valaki be van oltva és megbetegszik, a betegség lefolyása nála lényegesen enyhébb lesz. A negyedik hullám azonban komoly veszélyt jelenthet azokra, akik nincsenek beoltva. Leszögezte, hogy minden Magyarországon hozzáférhető vakcina biztonságos, aki tehát eddig még nem tette meg, annak érdemes beoltatnia magát.

– A beoltatlan, 65 év feletti emberek a legveszélyeztetettebbek, őket igyekszünk felkeresni a háziorvosok, a rezidensek és a hatodéves orvostanhallgatók bevonásával – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette, hogy a harmadik oltást eddig 185 ezren vették fel. Közben az egészségügyben helyreállt a korábbi munkarend, a várólisták ledolgozása folyik. Oltásra annyi kapacitást szabadítanak fel, amennyire szükség van.

Beszélt arról is, hogy az iskolák rendben, jelenléti oktatással indulhatnak el, nincs szükség lezárásokra, munkahelyi korlátozásokra. 

Szentkirályi Alexandra szóvivő hozzátette, hogy rövidesen egy újabb oltási kampány indul közéleti szereplők, orvosok bevonásával, hogy meggyőzzék azokat, akik eddig még nem oltatták be magukat.

 

A második negyedéves gazdasági növekedés 17,7 százalék volt

 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a gazdasági helyzetet is áttekintette a kormány. Jó hír, hogy 17,7 százalékos növekedésről lehet beszámolni, amely az egyik legmagasabb Európában.

– Összesen négy olyan ország van, ahol a gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szinte, ez Svédország, Lengyelország, Románia és Magyarország. Ez örvendetes és nem várt siker. Ebből következik, hogy a családi adó-visszatérítésről hozott korábbi döntés – mely szerint 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a 2021-es szja-t visszatérítjük az átlagbér szintjéig a gyermeket nevelőknek – úgy tűnik, megvalósulhat. 3,5 százalék feletti növekedés esetén nyugdíjprémium adható a nyugdíjasoknak, most úgy tűnik, hogy eddig soha nem látott mértékű lehet az idei nyugdíjprémium. Mindemellett ma a munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb Európában, itthon több mint 4,7 millió ember dolgozik – fogalmazott a miniszter.

 

További programok »

Politika

Németh Szilárd: A nemzeti konzultáció egy sikeres eszköz Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök sikeresebben tud tárgyalni Brüsszelben, amennyiben a lakosság részt vesz a nemzeti konzultációban – fogalmazott a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Békéscsabán. Németh Szilárd szerint fontos, hogy akik Európában és helyben, akár itt, Békéscsabán szeretnék képviselni a magyar, illetve a helyi emberek érdekeit, azoknak szabadoknak, szuveréneknek kell lenniük.
19:42
FEL