Górcső alatt az energiaitalok

2016. május 29. 09:06 | Laczkó Viktória

A szakapolas.blog.hu szerzője szerint ma már egy szimpla szupermarket italos polcán is minimum hat féle energiaital pompázik színes kis alumínium dobozkákban. A legtöbbet a fiatalok és a gyerekek fogyasztanak belőle napi szinten, de a kismamák sem maradnak ki a sorból, pedig az energiaitalok fogyasztása cseppet sem veszélytelen, főleg, ha alkohollal keverjük azokat!

Már fél litereset is árulnak

Általában 250 ml gumi maci, vagy vattacukor ízű gyöngyöző folyadékot tartalmaz egy doboz energiaital, ám ma már találhatunk 350 ml, sőt fél literes kiszerelést is. Kanadában, Svédországban vannak olyanok típusú italok, melyeket csak gyógyszertárakban lehet kapni. Több országban törvény született arról, mit kell ráírni a dobozokra, és ki fogyaszthatja. Az energiaitalok, - vagy jobb lenne, ha élénkítő italok névvel illetnénk azokat – a gyorsan felszívódó cukrok mellett, hatóanyagként koffeint és/vagy taurint tartalmaznak. Mindkettő erős élénkítő szer, a koffeinből az átlagos energiaitalok annyit tartalmaznak, mint kb. egy jó erős fekete kávé (25-35 mg koffein/100ml), ám hatásukban eltérnek attól a többi összetevő miatt. Az energiaitalok megemelik a vérnyomást, frissítenek, de emellett függőséget okoznak, és vízhajtó hatásuk miatt kiszáradáshoz is vezethetnek, ha nem pótoljuk megfelelően az elveszített folyadékot.

Fejlődő szervezet számára tilos lenne

Számos tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy a 20 év alatti fiatalok energiaital fogyasztása egyre nagyobb mértékeket ölt, egészségre gyakorolt hatásuk azonban nem tisztázott. A kutatók rávilágítanak, hogy az energiaital fogyasztások következtében nyugtalanság, szorongás, agresszió alakul ki a fiataloknál, melyek mértéke az elfogyasztott energiaital mennyiségével egyenes arányban növekszik. „A ginseng, és guarana kivonatokat tartalmazó energiaitalok továbbá ingerlékenységet, remegést, dühöngést és agressziót válthat ki” – mondja Dr. Georgina Trapp a kutatás egyik vezetője. 

Alkohollal keverve komoly kockázatot vállal a fogyasztó

A fővárosi divatosabb bárok és szórakozóhelyek itallapjain már eleve szerepelnek az alkohollal kevert energiaitalos koktélok, az egyik legnagyobb kedvenc például a vodka Red Bull . A fiatalok körében népszerűek ezek a mixek, hiszen hosszabb ideig érezhetik feldobottnak magukat, és persze a kellemes hangulat gyorsabban is érkezik, továbbá az energiaital koffein tartalma elfedi, - igaz csak egy időre – az alkohol hatását.

Azt is kevesen tudják, hogy az alkohol és a koffein teljesen eltérően hat az idegrendszerünkre. Az alkohol egy depresszáns, addig a koffein stimuláló szer, így pont ellentétes a hatásuk, de ez nem azt jelenti, hogy kioltják egymást. Először a koffein élénkítő hatása érvényesül átmenetileg, így a fogyasztó nem érzi magát részegnek, és akár jóval nagyobb mennyiségű alkoholt képes meginni. Ám ha nem is iszik több alkoholt, az érzékei akkor sem állnak 100%-osan a rendelkezésére a vérében keringő alkohol miatt, melyet a máj már nem tud lebontani, hiszen elsődlegesen a koffeint metabolizálja. Amikor a koffein hatása megszűnik, tehát távozik a szervezetből, akkor ismét az alkohol hatása érvényesül, mivel az alkohol bontását a koffein nem befolyásolja.

Számos kutató hívta már fel a figyelmet arra, hogy mekkora kockázatot vállalnak azok a fiatalok, akik energiaitallal keverik az alkoholt. Cecile A. Marczinski, az Észak-Kentuckyi Egyetem pszichológusa több tanulmányban is hangsúlyozza, hogy az alkoholos energiaitalt fogyasztók rendszerint tévesen ítélik meg képességeiket, nem érzékelik a részegséget, a reakcióidő, a térérzékelés pedig jóval a normális mögött marad. Végül pedig meg kell említeni, hogy mind az alkohol, mind a koffein erős vízhajtó hatással bírnak, így mivel hatásuk összeadódik, és ha a fogyasztó nem figyel a folyadék visszapótlására, az könnyen kiszáradáshoz és rosszulléthez vezethet.

Forrás: ITT 

FEL