Glokális sarok – Zöldfolyosó

2021. június 26. 15:05 | behir

Milyen hatással van gyorsan változó világunk Békéscsabára és csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni? A rovat a nagyvilágból érkező impulzusok által alakított és arra reflektáló helyi ügyeinket vizsgálja az ökológiai fenntarthatóság szemüvegén keresztül.

2020 volt Európa eddigi legmelegebb éve, a hőmérséklet csaknem fél fokkal emelkedett. Az egész kontinensen az átlagos hőmérséklet meghaladta az 1981–2010-es átlagot, Észak- és Kelet-Európa egyes részein 2 ° C-kal melegebb volt. 2021 kissé hűvösebb lesz az egész világon, de továbbra is a hat legmelegebb év közé tartozik. A világ számos pontján a hőhullámok több mint egyharmada az éghajlatváltozással járó extra felmelegedésnek tudható be.

Bejött a Medárd napi néphiedelem: negyedik hetében vagyunk a száraz időszaknak. Ráadásul forró is, így még elviselhetetlenebb a helyi klíma. Tudósok legoptimistább jóslata szerint ez az állapot fog állandósulni. Évről-évre szembesülni fogunk az időjárás szeszélyeivel, a jó közérzetünk kialakításáért pedig aktívan tennünk kell.

Az átlaghőmérséklet, az üvegházhatású gázkoncentráció, illetve az extrém időjárási jelenségek és a tengerszint növekedésének káros hatásait bőrünkön érezzük. Romlik a levegő és vizeink minősége, kiapadnak ivóvíz-bázisaink, régi és új betegségek ütik fel fejüket. Nem csak az embert, de az élővilágot is próbára teszik a felmelegedés hatásai. 2100-ra akár további egyötödével csökkenhet a Föld fajainak száma, ami 1800-tól már közel 50%-t tesz ki.

A hőség, az aszály és az élővilág eltünése akut problémák halmaza, amit nekünk, itt lakóknak, mielőbb orvosolnunk kell. Meg kell találnunk a folyamatot lassító megoldásokat, amire jó példákat ismerünk: megújuló energia, energiatakarékos megoldások, zéró hulladék és null-kibocsátás. Ugyanakkor alkalmazkodnunk is kell a helyzethez: passzívházak, talajkímélő mezőgazdálkodás, vízönrendelkezés! Idén február derekán csapadéktöbblet volt, milyen jó lett volna a lehulló esőt és a lefolyó vizeket visszatartani. Nagy szükség lenne most rá.

Békéscsaba térségében létezik egy olyan megoldás, ami egyszerre kezeli ezeket a problémákat. 244 évvel ezelőtt, elsősorban áruszállítás és öntözési célból, eleinknek köszönhetően létrejött egy mesterséges ökológiai folyosó, az Élővíz-csatorna. Nem gondolnánk, de a vízfolyás és szűk környezete, mint kék és zöld infrastruktúra, összeköti az élőhelyeket, menedéket ad a vadon élő állatoknak, csökkenti környezete hőmérsékletét, magasabb páratartalmú, élhetőbb biotópokat fűz össze, illetve nem utolsó sorban vízpótlást biztosít a környező mezőgazdaságnak. Mi, városlakók pedig élvezzük rekreációs szolgáltatásait.

A folyó egy kincs, itt az agrársivatag közepén. Becsüljük meg, tegyünk a jó állapot fenntartásáért, találjuk ki, hogy fejleszthető fenntartható módon. Medárdnak vége lesz, de a gondok megmaradnak. Lássunk előre, érezzünk felelősséget a minket követő generációk iránt.

Gondolkozzunk globálisan, cselekedjünk lokálisan!

Dr. Duray Balázs

További programok »

Életmód

ÉFOÉSZ szakmai nap: Nem sajnálattal, lenézve, hanem egyenlő félként kezelve

Konferenciát, kvázi regionális szakmai napot tartott szeptember 21-én az ÉFOÉSZ Békés megyei egyesülete. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők Szövetsége helyi szervezetének munkatársai Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéből, továbbá Budapestről hívtak és vártak szakembereket, valamint értelmi fogyatékossággal élőket.
2021. szeptember 22. 12:57
FEL