Glokális sarok: Senki se maradjon le

2021. június 3. 13:29 | behir

Milyen hatással van gyorsan változó világunk Békéscsabára és csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni? A rovat a nagyvilágból érkező impulzusok által alakított és arra reflektáló helyi ügyeinket vizsgálja az ökológiai fenntarthatóság szemüvegén keresztül.

Medárd az utolsó fagyosszent. Június 8-án az eget kémleljük, esik e vagy nem? Mi a jobb? Ha meleg és napos az idő, jó lesz a gyümölcstermés, ha esik, bőséges gabonatermésre számíthatunk. Aki növényt termeszt, annak nem mindegy. Nekünk, városlakóknak sem, csak másképp nem. Vajon a meggy vagy a kenyér lesz olcsóbb? Kereskedő vagy földműves, városi vagy falusi? Ahány szempont, annyi érdek. Ha ezek az érdekek találkoznak, a cselekvéseink fenntarthatóak lesznek. Ehhez pedig alkalmazkodnunk kell. Nemcsak a körülményekhez, de egymáshoz is. Emberközpontúság, kölcsönösség, egyenlőség, kooperáció. A szolidáris gazdaság ismérvei új szemléletet hoznak a helyi élelmiszer-fogyasztásunkba is. Ugyanakkor minél sokszínűbbek vagyunk, annál ellenállóbbak is a külső hatásokkal szemben.

Ha 8-án nem esik és aszályos júniusunk lesz, gondoljunk a csabai gazdákra és kereskedőkre. Bár a szupermarketben olcsóbb a francia gyümölcslé, a helyi termelők viszont megsínylik a természet szeszélyét. Vásároljuk az ő termékeiket, 100 Ft-tal járuljunk az ő megélhetésükhöz. A helyi élelmiszer fogyasztása nemcsak a helyi gazdaságot serkenti, de egészségesebb is, csökkenti az élelmiszer-pazarlást és az üvegházhatású gázok kibocsátását. A koronavírus-járvány is rávilágított az önellátás és a helyi élelmiszer-előállítás fontosságára. A távoli vidékről származó, élelmiszerhez szükséges takarmánytó, műtrágyától és energiától való függőség nem fenntartható hosszú távon.

Az alföldi ember szerencsés ilyen szempontból. Azon kevesek közé tartozunk a világon, akik a legfőbb élelmiszerekhez hozzá tudnak jutni 100 km-es körzetben. Éljünk a lehetőséggel!

Az Európai Unió 2050-re szolidáris, ellenállóképes társadalmat és egészséges környezetet vizionál. A városok sokfélék, ezért nincs egyforma recept a fenntarthatóságra.  A legjobb megoldásokat a helyi közeghez kell igazítani, ezért a helyi fenntartható cselekvések létfontosságú alapot adnak a jövőbeli célok eléréséhez.

Senki se maradjon le! Európa 2030-ig ezzel a szlogennel kívánja a fenntartható fejlődést biztosítani mindenki számára. Képessé kell váljunk arra, hogy aktív polgárként, új életmódunkkal és fogyasztási szokásainkkal átálljunk a fenntarthatóságra, ami akkor lesz sikeres, ha széles körű támogatáson és mindenki aktív részvételén alapszik.

Gondolkozzunk globálisan, fogyasszunk lokálisan!

Dr. Duray Balázs

További programok »

FEL