Glokális sarok: A közösség ereje

2021. április 20. 18:00 | behir.hu

Az ENSZ 2015-ben 17 „globális célra” hívta fel a figyelmet. E fenntartható fejlődési célok rávilágítanak azokra az égető kihívásokra, amelyekkel közösségek és döntéshozók néznek szembe.

A 17. cél kötelezi az ENSZ tagállamait a fenntartható fejlődést szolgáló globális partnerség újjáélesztésére. Miért fontos a partnerség a fenntartható fejlődésben, és miért lehet az együttműködés létfontosságú e célok 2030-ig történő megvalósításához?

A közösség ereje, közösségi tervezés, közösségi részvétel. Egyre többször halljuk, hogy emberek egy csoportja, összefogással érik el közös céljaikat.

Minden probléma valójában a szükséglet kielégítésének akadályából fakad. A problémamegoldó képesség alapja, hogy e szükségleteket gátló tényezőket felismerjük. Amikor az egyéni érdekből már közösségi igény lesz, de annak kielégítése akadályokba ütközik, vagy a döntéshozó ismeri fel és keres rá megoldást, vagy a közösség maga kezd el szerveződni. A partnerség egyik legszebb példája, amikor a döntéshozó a közösséggel karöltve oldja meg a problémát. Tapasztalatok szerint az érintettek kollektív tudásából születnek a legprogresszívabb megoldások. Ők tudják általában a legjobban, mire van szüksége a saját közösségüknek, a helyi tapasztalatok pedig hatékony eszközei és motiváló tényezői a sikeres fejlesztéseknek.

A civil szervezetek, mint közösségszervezők, kezdeményezéseikhez nagyobb támogatást tudnak elérni, ami a hosszú távú működés alapfeltétele is. A széles részvételen alapuló fejlesztések során a közreműködők közvetlenül érdekeltek a sikerben, ezért elkötelezettek is ötletük fenntartható működtetésben. Az önfenntartó megoldások függetlenítik az embereket a mindenkori hatalmi érdekektől. Ugyanakkor a közösségi összefogással megvalósuló fejlesztések nem működhetnek vákuumban: a helyi önkormányzatok támogatásán keresztül az állam helyi koordinációjára van szükség.

Békéscsaba híres a helyiek összefogásáról. Így volt ez az Élővíz-csatorna vagy az evangélikus nagytemplom építése esetében is. Sorra jelennek meg kisebb-nagyobb közösségi kezdeményezések: kosárközösségek, közösségi kertek, Körös Park, Tégla Park. Mindegyikben közös, hogy életre hívóik saját szükségleteik kielégítése céljából állnak össze és szervezik meg tevékenységeiket: egészséges élelmiszer, élhető közterek és kikapcsolódás, felfrissülés. Szükségletek, amelyek kielégítéséért tennünk kell. Az erőforrások sajnos végesek. A mi felelősségünk, hogy hosszú távon megőrizzük és a következő generációk is élvezhessék. Összefogással, együtt, közösségként.

Mi így gondolkodunk globálisan és szerveződünk lokálisan.

Dr. Duray Balázs

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL