Geocaching – játszva ismerik meg a megye értékeit

2021. november 30. 15:39 | Vári Bianka

A Békés Megyei Önkormányzat az egyik pályázatának elemeként szerveznek a megye értékeinek megismerésére irányuló, kalandos játékot. A programot elsősorban általános iskolás felső tagozatos, valamint középiskolás csoportoknak szervezik meg. A játékot 20 megyei településre viszik el a szervezők, jelenleg Gyomaendrődön állomásoznak, de még ebben az évben szeretnének eljutni Orosházára és Szeghalomra.

A játék a geocaching a szabadulószoba elemeit ötvözi. Vannak benne kültéri elemek és állomások, amelyeket meg kell keresni, illetve beltéri részek, ahol a szabaduló szobákhoz hasonlóan lakatokkal, azok kódjaival kell megbirkózni a csapatoknak – árulta el a játék ötletgazdája.

– A csapatoknak küldetéseket kell teljesíteniük, amelyek által megismerik Békés megye értékeit. Igyekeztem úgy összeállítani a feladatokat, hogy vagy képes vagy hangos vagy szöveges formátumban, de minél érdekesebb módon ismerhessék meg a különböző elemeket a játékosok – fogalmazott Hegedűs Éva.

A játék folyamán ládák nyílnak meg, amelyek egy-egy térképdarabot rejtenek, valamint kódokat, amelyeket később fel lehet használni. A program szervezője azt is elmondta: a külső állomások azt célozzák meg, hogy magáról az értéktárról tudjanak meg többet. Edukációs célja is van, a résztvevők megtanulhatják, hogyan épül fel a piramis-szerű rendszer, hogyan kerülhetnek az értéktárba, majd válhatnak akár hungarikummá az értékeink.

– Majd amikor a külső helyszínekről megérkeznek az osztályok, bent tíz feladat várja őket. Vannak olyan értékek is, amelyeknek külön állomást szenteltünk, mint a csabai és gyulai kolbász. A feladatok változatosak, vannak ügyességi és gondolkodtató feladatok, de cél, hogy a fiatalok csapatként működjenek – jegyezte meg Hegedűs Éva.

A végén pedig, amikor az összes lakatot sikerült kinyitni, még egy utolsó, látványos feladat segítségével egy kódot kell megfejteni, az után pedig már a jól megérdemelt jutalom várja a megfejtőket. A szervező hozzátette, hogy elsősorban felső tagozatos általános iskolások a résztvevők, de középiskolások is részt vehetnek rajta, hiszen kétféle nehézségi szintű feladatok várják a csapatokat. A játék november 20-án kezdődött, és összesen 20 településre jut majd el, minden helyen három napot időzve. Ezen a héten Gyomaendrődön táboroznak, de még idén el  szeretnének jutni Orosházára és Szeghalomba, jövőre pedig további 15 település a cél.

További programok »

FEL