Gazdafórumon vitatták meg az agrárium aktuális kérdéseit

2019. május 1. 17:13 | Szabó Rita

A kormány országjáró gazdafóruma Mezőkovácsházára érkezett kedden. 

Simonka György, a térség országgyűlési képviselője a fórumon kiemelte: az elmúlt évek alatt sokat fejlődött a térség gazdasága és feldolgozóipara. Hozzátette: Békés megye az ország éléskamrája, ezért is tartja fontosnak, hogy Brüsszelben harcoljanak a mezőgazdaságért. Az országgyűlési képviselő szerint az Európai Bizottság terve, mely szerint csökkentenék a vidékfejlesztési forrásokat, veszélyezteti a mezőgazdaságot és a benne dolgozókat. Ezért is írták már alá több mint 150 ezren a MAGOSZ petícióját - fogalmazott Simonka György.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta: a rendezvénynek két célja van, az egyik, hogy tájékoztassák a gazdákat arról, milyen munkát végeztek a kormánnyal közösen 2010 óta, valamint az, hogy beszámoljanak arról, milyen fejlődésen ment keresztül az ágazat ez idő alatt.

A fórum kiemelt témája volt az európai parlamenti választás tétje és ennek a mezőgazdasági szereplőkre gyakorolt hatása. Az államtitkár kiemelte: az agrárágazat fejlődéséhez elengedhetetlenek a támogatások, azonban az Európai Unió tervei közt szerepel, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban 15-20 százalékkal csökkentse forrásokat.

A politikus szerint ez pedig a gazdák mindennapi életére, az élelmiszer-biztonságra és az élelmiszerárakra is hatással lenne, így az agrárium szempontjából komoly tétje van a május 26-ai választásoknak. Az államtitkár hangsúlyozta: fontos, hogy megvédjek az agrárpénzeket és biztosítani tudják a mezőgazdaság további fejlődését.

– Az európai parlamenti választásokhoz közeledve fontos tájékoztatnunk a magyar gazdatársadalmat arról, hogy az Európai Bizottság arra készül, hogy többek között a magyar gazdáktól is elvenné a támogatásokat és ezt az összeget migrációs politikára költené. Mi azt gondoljuk, hogy ez megengedhetetlen, erről pedig minden gazdaembernek tudni kell, mert ez is az egyik tétje a májusi választásoknak - fejtette ki Zsigó Róbert.

 

További programok »

FEL