Gáncs Péter: A tanítványok kisöpörték a félelmet a szívekből

2016. május 1. 06:43 | Mikóczy Erika

Békéscsaba első lelkésznője, Péterné Benedek Ágnes beiktatásakor Békéscsabán járt  Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke. Ekkor beszélgettünk vele az ünnepekről, a megújulásról, a közelgő (május 15-16.) pünkösdről.

A  pünkösd a megújulás ünnepe, amikor nemcsak az embereknek, hanem az egyháznak is meg kell újulnia. A pünkösd a belső önvizsgálat ideje – mondta el Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke békéscsabai látogatásakor.

A nagy ünnepek mindig a meglepetésekről szólnak – jegyezte meg Gáncs Péter. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke beszélt arról, hogy ilyen volt a karácsony. Krisztus születését megjósolták ugyan a próféták, de senki sem hitt nekik. Jézus azt is megmondta, hogy feltámad - a húsvét a feltámadás ünnepe -, de még a saját tanítványai sem bíztak ebben. Az első pünkösd is meglepetés volt annak ellenére, hogy Jézus világosan elmondta: elküldi a vigasztalót. Amikor elment, csak tíz napot kellett várni, hogy eljöjjön a csoda.

Gáncs Péter elmondta: vitorláshajónak szokták ábrázolni az egyházat. A pünkösd az, amikor elkezd fújni a szél és a hajó már nem vesztegel egy pillanatig sem. Ilyen nyitó szélvihar volt az első pünkösd, amikor az első ,,szél” kisöpörte a tanítványokat az imádkozással töltött bezárkózottságból,  és elkezdték hirdetni Isten igéjét. Így az emberek szívéből is ,,kisöpörték” a félelmet, a hitetlenséget.

Gáncs Péter hozzátette: közel kétezer éves a keresztény egyház. Az evangélikus egyház különleges ünnepre készül, hiszen a reformáció ötszázadik évfordulójára készülnek a felekezetekben. A püspök úgy véli, a pünkösd megismétlődhet. Mint mondta, a reformáció ötszázadik évfordulója arra szolgál, hogy az emberek megértsék: az egyháznak is állandó megújulásra, állandó pünkösdre, lélekvárásra van szüksége, vagyis arra, hogy ne legyen tartós szélcsend. Ehhez tartozik az önvizsgálat is, amikor a gyökereinket újra felfedezzük és mérlegeljük a tetteinket is. Az egyik pünkösdi énekben azt idézik fel, hogy „megöltük” Isten fiát. Ezt természetesen képletesen kell érteni, mely szerint Istennel szembefordulunk, ha nem engedjük az életünkbe belépni, megszületni, feltámadni, ha nem engedjük, hogy ő irányítson minket. S nemcsak az embernek, az egyháznak is vigyáznia kell arra, hogy ne befolyásolhassák a pillanatnyi korszellemek, hanem az Isten Szentlelke irányítson.

Gáncs Péter elmondta: az egyháznak nem azt kell várnia, hogy az emberek bemenjenek a templomba. A lelkészeknek kell kimenniük az emberekhez. Szószékről az emberek kis részét érik el, éppen ezért használhatják a korszerű eszközöket, a tévét, az internetet, a rádiót, az újságokat. S ebben nyitottak is. Sőt, abban is, hogy Luther Márton életét egy tízrészes rajzfilmsorozatban dolgozza fel. Olyan formanyelvet használnak, amellyel megszólíthatják a fiatalokat. A sorozatra külföldről is igen nagy az érdeklődés, hiszen angol és német nyelven is készül.

FEL