Fürjes Balázs: Országos akcióterv indulhat az olcsóbb lakások építéséért

2020. május 27. 12:01 | Varga Diána

A kormány a hazai városokban indítana barnamezős beruházásokat, melyek révén az építőipar kaphat lökést.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közölte, hogy a kormány elfogadta a rozsdaövezeti területeken új lakások építését ösztönző, városi, otthonteremtési programot. Ennek nyomán javasolják az országgyűlésnek, hogy az építési törvényben hozzák létre a barnamezős akcióterületek fogalmát, a kormányt a törvényben hatalmazza fel, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve, jogszabályban állapítsa meg a konkrét városi területeket, az építési szabályok pedig biztosítsák az építkezések, fejlesztések egyszerűbb, gyorsabb megvalósítását. Emellett azt kérik, hogy a parlament módosítsa az áfatörvényt és biztosítsák a barnamezős területeken épülő új lakások vásárlásánál az általános forgalmi adó áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését, illetve javasolják a lakásbérlet áfamentességét.

A kormány azonnali– amelyek előkészítése nem igényel hosszabb időt – illetve a közép- és hosszútávú rozsdaövezeti akcióterület létrehozását szorgalmazza – amelyek esetében a fejlesztések megkezdését hosszabb előkészítés előzi meg. Az államtitkár rámutatott, hogy több ezer hektárról, több évnyi munkáról, nagyértékű kármentesítési, romeltakarítási, területrendezési feladatokról van szó utóbbi esetben.

Mint mondta, a kormány három kihívásra keres választ: a Budapesten és a vidéki városokban épüljenek elérhető árú, jó mőségű lakások a lakosság számára, fel kívánják újítani az évtizedek óta elhanyagolt, de jó helyen lévő területeket azért, hogy bekapcsolhatók legyenek a városi életbe; illetve a gazdaság újraindítása is cél, így megerősítve az építőipart, munkát biztosítva az ágazatban.

A rozsdaövezet olyan terület, amely valaha a város szélén helyezkedett el, a város növekedésével pedig a belváros és a külső terület közé ékelődött. Többnyire ezeken a helyeken ipari tevékenység, közlekedési létesítmények, raktárak, régi lakóházak, intézmények voltak, de a tevékenységek megszűntével az elmúlt évtizedekben elhanyagolttá váltak. Ezek a területek jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkeznek, így ha alkalmassá tudják tenni őket a fejlesztésekkel, akkor nagy lehetőséget jelentenek lakások, irodák, üzletek, pihenő és szabadidős területek, parkok létesítésére.

További programok »

Gazdaság

FEL