Fülöp Csaba képeiből nyílt kiállítás a Magtárban

2019. április 9. 19:25 | Gyemendi Réka

Kiállítás nyílt Fülöp Csaba fotográfus képeiből Békéscsabán a Magtár Ifjúsági Centrumban. A tárlatot a Rákóczi Szövetség, a békéscsabai Evangélikus Egyházközség, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Óvoda és a Polgármesteri Hivatal szervezte.

Fülöp Csaba fotográfus a rendezvényen elmondta: a tárlat képei a Nagy-Magyarország területén, egy utazás alkalmával készültek.

– A képek koncepciója tulajdonképpen egy templomi kiállítás sugallata. És természetesen a szakrális gondolkodás legcsodálatosabb momentumát, Krisztust szerettem volna megfogalmazni a képekben. Nem szándékosan jöttek létre a képek, hanem a Kárpát-medencei zarándoklatom alatt készültek a képek és akkor jöttem rá, hogy a fotográfiáim közül sok Krisztust ábrázoló kép van –

A kiállításhoz kapcsolódóan az Evangélikus Gimnázium "Keresztek" című diák fotópályázatának eredményhirdetését is megtartották, ahol a díjnyertes alkotók is jelen voltak.

 

Kép: Máthé Csongor

A díjátadást követően Harangozó Imre néprajzkutató a húsvéti ünnepkörről beszélt.

– Nagyböjtben vagyunk, készülünk húsvétra, a legnagyobb keresztény ünnepre. Nálunk, katolikusoknál a fekete vasárnap, a mögöttünk álló vasárnapon letakarjuk a kereszteket és egészen nagypéntekig, Jézus Krisztus szenvedésének a napjáig ezek a keresztek, oltárképek le vannak takarva, és akkor vonjuk le a feszületről a takarót, amikor hódolunk a szent kereszt előtt –

Fülöp Csaba kiállítása május 20-ig tekinthető meg. Ezen a napon az érdeklődők az alkotóval is találkozhatnak, ugyanis a szervezők egy költészetről és fotográfiáról szóló beszélgetésre invitálják az érdeklődőket az Evangélikus Gimnáziumba.

 

További programok »

FEL