Főzés, gyúrás és gyermekprogramok a kolbászfesztivál utolsó napján - galéria

2019. október 27. 14:24 | Gyemendi Réka

A töltöttkáposzta-főző és mangalica-kolbász készítő versenyekkel folytatódott a 23. Csabai Kolbászfesztivál vasárnap. A rendezvény utolsó napján is gondoltak a családosokra, ugyanis több gyerekprogrammal várták a látogatókat.

A szombati nagy gyúróverseny után sem állt le az élet a 23. Csabai Kolbászfesztiválon. A szabadtéri színpadnál töltöttkáposzta-főző verseny zajlott, mégpedig a Parno Graszt fellépése mellett. A Csabai Kolbászklub sátra mellett mangalica disznóvágás-bemutatót tartottak, mangalicahúsból készítették a versenyző csapatok a töltött káposztát, de volt mangalicakolbász-gyúró verseny is.

 

 

Mindeközben a Mokry-sátorban a Kicsi Gesztenye Klubot és a Buborék Együttest láthatták a gyerkek, de a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és az Alma Együttes is színpadra lép.  Ráadásul a családoknak kedvezve, a fesztivál melegkonyhás vendéglátói 50 százalékos kedvezményt biztosítanak ma a sült kolbászra, hurkára és cigánkára.

A töltöttkáposzta-főző versenyen idén tizenhat csapat mérte össze tudását. A hagyományos recepteken kívül volt olyan csapat, aki erdélyi, míg mások orosz ízekkel készültek. Az elkészítés módja sem volt azonos: az egyik csapat például szőlőlevélbe tekerte a tölteléket, míg mások kukoricadarával, gerslivel, csomborral egészítették ki ételüket.

 

 

Tímár András, a zsűri egyik tagja elmondta, mi alapján pontozzák a versenyzőket és azt is, hogy milyen a jó töltött káposzta.

– Nézzük az előkészületeket, és hogy milyen arányban teszik bele a húst és a rizst. A fűszerezést is nézzük, és hogy milyen színe van az ételnek. Volt olyan csapat, ahol tettek az ételbe körmöt, füstölt húst, füstölt szalonnát, amivel még dúsabbá tudják tenni az ízeket. Akkor lesz jó a töltött káposzta, ha lassan főzik. A lényege, hogy a rizs ne főjön szét, de a hús azért megfőjön, és természetesen az ízek nagyon fontosak – ismertette a főszakács, hozzátéve, hogy fontos az igényes asztal és pontok járnak az egységes öltözetért is. 

A töltöttkáposzta-készítő versennyel egyidőben indult a mangalica-kolbász készítő verseny is, melyre több mint ötven csapat jelentkezett, barátok, munkatársak és családok. Prohászka Béla zsűritag elmondta: a mangalica egy tradicionális magyar alapanyag. A zsűri először a csapatok higiéniáját, öltözetét figyeli meg, ezt követően a darabolás módját veszi szemügyre. Majd a fűszerezést vizsgálják, végül pedig a töltést. E után kerül sütőbe a kolbász, és tudják pontozni az illatokat, ízeket. 

Koraeste kiderül, mi lett a versenyek eredménye, és persze aki szeretne még ma este is választhat a programok közül, itt megnézhetik a kínálatot. 

Galéria

 

További programok »

FEL