Az adózásban is fontos változásokat hozott 2021

2021. január 21. 15:46 | Vincze Attila

Az új év idén is hozott néhány fontos változást az adószabályokat illetően. Január elsejétől például a gépjárműadót már nem az önkormányzatoknak, hanem az állami adóhatóság részére kell befizetni. A kormány tavalyi döntése alapján pedig a helyi önkormányzatok idén nem emelhetnek a helyi és települési adók mértékén.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a parkolás ingyenes Békéscsaba belvárosában, azonban az autótulajdonosoknak a gépjárműadót az új évben is meg kell fizetniük. Eddig a helyi önkormányzatok számlájára fizették ezt, január elsejétől viszont már az állami adóhatóság veszi át a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat.

– Most év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. Fontos változás, hogy a gépjárműadó első részletét 2021-ben – az eddigi március 15-e helyett – április 15-éig, a második részletet pedig szeptember 15-éig kell majd befizetni – mondta a behir.hu megkeresésére Jegyinák Attila, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense. A változás az autótulajdonosokat nem érinti, plusz teendőjük ezzel nincs.

Az iparűzési adó bevallása körül is életbe lépett néhány fontos változtatás. Az adóhatóság tájékoztatása szerint 2021-től az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyek kivételével az állami adóhivatal felé kell benyújtani az iparűzési adóról szóló bevallásokat. Ezt elektronikus úton kell a NAV felé teljesíteni. Az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyeknek viszont továbbra is lehetőségük van a bevallás papír alapú benyújtására az önkormányzat adóügyekkel foglalkozó osztályára. Fontos tény, hogy az iparűzési adóból származó bevételek továbbra is az önkormányzatokat illetik.

A kormány még tavaly döntött úgy, hogy két százalékról egy százalékra kell csökkenteni a helyi iparűzési adó mértékét, és a járvány miatt az önkormányzatok nem emelhetik meg 2021-ben a helyi és települési adókat. 

– Új adónemet nem terveztünk 2021-ben bevezetni, az építményadó kapcsán volt az önkormányzatnál mérlegelés, hogy esetleg valamelyik tételt megemeljük-e 2021-ben, de mivel helyben nem lehet ilyen döntést hozni, ez a kérdés eldőlt, tehát nem lesz semmilyen mértékben emelés - fogalmazott Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A békési megyeszékhely 2021-ben több mint 1,3 milliárd forint állami támogatást kap az önkormányzati feladatainak ellátására, így az adóváltozásoktól függetlenül stabil maradhat a város idei költségvetése.

További programok »

Gazdaság

Mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

Jövő júliustól lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására - hívta fel a figyelmet a DLA Piper nemzetközi jogi irodahálózat közleménye.
12:18
FEL