Fontos a természeti örökségek védelme – magyar-román konferenciát tartottak

2019. december 5. 13:30 | Hidvégi Dávid

Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban címmel tartottak magyar-román határmenti konferenciát. A program célja a két ország projektjeinek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására.

A békéscsabai Fiume Hotel dísztermében megrendezett konferencia köszöntésekkel kezdődött.

– Kamaránk mindent megtesz annak érdekében, hogy a vállalt kötelezettségeinek eleget tegyen a pályázattal kapcsolatban. Igaz, hogy a legkisebb partnerként, de minden felvállalt feladatot elvégzünk. Igyekszünk olyan hátteret biztosítani, amely az eredményes munkavégzéshez szükséges – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Szabó Géza, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Az esemény fő témája a természeti örökségek megvédése és a környezetvédelemre való figyelemfelhívás volt a magyar-román határmenti területeken. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője kiemelte: azon túl, hogy a cégek betartják az előírt jogszabályokat, a vállalkozók akár magánemberként is élhetnek környezettudatosabban. Szikszai Csaba hangsúlyozta: az iparkamara fontosnak tartja, hogy már gyermekkorban felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, ezért fogtak össze az egyik nagyváradi iskolával.

– Mára már látjuk a médiában, hogy ezek a környezeti kihívások jellemzően globálisak és ezeket nem tudjuk megkerülni Magyarországon sem. Van egy nagyon gyakori ellentmondás, amely szerint mindenki szeretne valamit tenni a környezet és a természetvédelem érdekében, de ez jellemzően pénzbe kerül – mutatott rá az osztályvezető.

A Don Orione Alapítvány igazgatója elmondta, hogy Nagyváradon ez a pályázat egészen jól teljesített. Miheller Péter hozzátette: Rév-Sonkolyos mellett például egy olyan menedékházat sikerült kialakítaniuk, amelyre korábban azt mondták, hogy lehetetlen. Az igazgató kiemelte: ennek az épületnek több célja is van.

– A lényeg az volt, hogy létrejöjjön egy olyan infrastruktúra, amely az oktatásnak is alapot ad, továbbá az, hogy a gyalog vagy kerékpárral a térségbe érkezőknek legyen egy helyük, ahol megszállhatnak – részletezte az igazgató.

A Körös-Maros Nemzeti Park osztályvezetője hangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék a rájuk bízott természeti értékeket, amelyeket igyekeznek a lehető legrészletesebben bemutatni. Bánfi Péter hozzátette: a legeltetés kezelése és környezeti nevelés mellett élőhely-helyreállítást is végeznek.

– Beavatkozások történtek a nemzeti parkhoz tartozó területeken is, ahol bizonyos helyreállító feladatokat kell elvégeznünk, amely gyakorlatilag az elmúlt másfél évtizedben elég sok munkát adott, de az elkövetkező időszakban is számíthatunk arra, hogy lesznek ilyen típusú beavatkozásaink – mondta az osztályvezető.

A program összköltsége hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határmenti terület a következő megyéket foglalja magában: Arad, Bihar, Szatmár, és Temes a román oldalon, illetve Békés, Hajdú-Bihar, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg a magyar oldalon. A partnerek a jövőben is folytatják a határmenti együttműködéseket.

További programok »

FEL