Fontolgatják, hogy az utasokat is lemérnék a reptéren

2019. szeptember 11. 18:47 | behir

Egy nemrégiben készült jelentés szerint a légitársaságok azt fontolgatják, hogy nemcsak a csomagokat, de az utasokat is lemérik a becsekkolásnál – számol be róla a Sun. Hogy mégis honnan jött ez az elvetemültnek tűnő ötlet? A cégeket anyagi és környezetvédelmi megfontolások vezetik, a kutatásokból ugyanis úgy tűnik, jelenleg gyakran túlbecsülik a szükséges üzemanyag mennyiségét.

A mostani súlybecslő eljárásban átlagértékekkel számolnak: egy férfit 85 kilogrammal, egy nőt 70 kilogrammal, egy gyereket pedig 35 kilogrammal számítanak. Az új súlymérő eljárás kifejlesztője, a Fuel Matrix nevű cég szerint a repülők átlagosan 0,3-0,5 százalékkal több üzemnyagot égetnek el annak köszönhetően, hogy több kerozint szállítanak, mint amennyire szükségük van. A társaság szóvivője elmondta, hogy már több légitársasággal is tárgyalnak az Egyesült Királyságban a rendszer bevezetéséről.

A mérés ugyanakkor diszkrét módon történne, a rendszer megkérdezné az utasokat, hogy ráállnak-e a mérlegre, ami egy nyomásérzékelővel ellátott lap, és az adatokat titkosított módon továbbítja egy számítógépnek. A gép az utasok súlyából az egész gép és a csomagok tömegével együtt kalkulálja ki az optimális üzemanyagmennyiséget. A társaság hangsúlyozza, hogy a túlsúlyos utasoknak nem kellene többet fizetniük a repülőjegyért.

Forrás: travelo.hu

További programok »

Életmód

Érzelmi vakság – a lakosság tíz százalékát érinti

Milyen lehet, ha csak nagy nehézségek árán tudjuk kifejezni, sőt, egyáltalán azonosítani, mit érzünk az adott pillanatban? A legtöbben annyira magától értetődőnek éljük meg mindezt, hogy még elgondolnunk is nehéz, milyen lehet, ha valakinek ez nem megy – pedig bizony ezzel jár az alexithymia.
2020. január 20. 18:04
FEL