Folytatódik Magyarország szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja

2019. szeptember 5. 09:47 | behir

Folytatódik a tavaly életre hívott gyermek prevenciós program. Ennek lényege, hogy szakemberek segítségével a gyermek és tanulók megismerhetik és bővíthetik a mindennapi élethez nélkülözhetetlen egészség-ismereteiket – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Barna István, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Program (MÁESZ) szakmai bizottságának elnöke a műsorban elmondta, sajnos az figyelhető meg, hogy az életkor előrehaladtával a túlsúlyosak aránya nő. A túlsúlyosságot, vagyis az obezitást mérték szerint is fel lehet osztani.

 

Az extrém mértékben elhízottak a felnőttek 3-4 százalékát teszik ki

 

Az extrém mértékben elhízottak a felnőttek 3-4 százalékát teszik ki, ez nagy aránynak mondható. A folytatódó szűrőprogram üzenete az, hogy csak az egészséges gyermek válhat egészséges felnőtté, ezért nagyon fontos lenne, hogy a programon keresztül a gyermekekben tudatosuljon, hogy a megfelelő életmóddal és lelki egészséggel egészséges felnőtt lehet belőlük.

Dankovics Gergely, a MÁESZ programigazgatója hozzátette, hogy a program tavaly indult el, idén pedig 75 ezer gyermek részvételével folytatódik az ország majdnem 200 pontján. Minden helyszínen 4+1 látogatói pont lesz kihelyezve, ami azt jelenti, hogy 15 percenként forognak majd az osztályok.

A gyermekek anatómiai bemutatón, dietetikai és védőnői tanácsadáson vehetnek majd részt, virtuális technológiával betekinthetnek az emberi szervezet belsejébe, de közlekedés-biztonsági tanácsadásban is részesülhetnek az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának köszönhetően. Három „korcsoportot” érint a program: az általános és a középiskolásokat, valamint a felsőoktatási intézményben tanuló diákokat.

 

Az általános iskolások a legfogékonyabbak

 

Barna István szerint a legfogékonyabbak ezeknek az ismereteknek az elsajátítására az általános iskolások, a középiskolába járók már sokkal beszűkültebbek, akik pedig főiskolákra, egyetemekre járnak, azok érdeklődnek a legkevésbé a program iránt.

Már az is eredmény, ha a gyermek otthon a zöldséget és a gyümölcsöt értékeli, vagy, hogy hetente háromszor fél órát mozog. Naponta 650 gyermek fordul majd meg a kihelyezett tanórákon, de a tanároknak is nagy a szerepe abban, hogy az ott elhangzott információkat elraktározzák és továbbadják, akár a szülőknek.

Forrás: M1, hirado.hu

FEL