Folytatódik az útfelújítás Békéscsabán

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása nem kedvezett a kivitelezőnek.

A Modern Városok Program keretéből most nettó 1,5 milliárd forintot fordíthat útfelújításra Békéscsaba önkormányzata. Bő negyedéve kezdődött meg a munka, melynek kivitelezője a Hódút Kft. és Duna-Aszfalt Kft. Az útfelújítás a végéhez közeledik, de még jelenleg is a város több pontján folyik a munka. Jó hír, hogy a legutóbbi közgyűlésen a földes utcák rendbetételének tervezésére is különítettek el forrásokat.

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint ebben a hónapban a csapadékos időjárás nem kedvezett a kivitelezőknek, nagyon megnehezítette a terv szerinti előre haladást, ennek ellenére tovább növekszik azoknak a területeknek a száma, ahol befejezték a burkolat felújítást és levonultak a kivitelezők.

 

A folyamatban lévő és ütemezett munkák

Magyar utca: A belterületi szakaszon a közműaknával kapcsolatos munkák maradtak hátra. A fedlapok utólagos szintbe emelését pontszerű korlátozások mellet végzik. A külterületi szakaszon az aszfalt kopóréteg terítése foilyik. Ezt követően a padkarendezésre kerül sor. Továbbra is helyi korlátozásokra, útszűkületekre kell számítani.

Fényesi út: Folyamatban van az útfelújítás. Aszfaltozás miatt november 3-án, csütörtökön 9.00 órától 17.00 óráig a Fényesi úti buszforduló és vasúti átjáró közötti útszakaszon szünetel az autóbusz forgalom, és erre a területre ebben az időszakban gépjárművel sem lehet behajtani.

Körte sor: Elkészült az útfelújítás, a befejező munkákból már csak néhány helyen van hátra padka rendbetétele és kapubejárók helyreállítása.

Arany János utca, Egressy utca és a Csányi utca: Folytatják a kapubejárók, a padka rendbetételét. A kihelyezett táblák figyelembevételével, figyelmesen közlekedjenek az erre járók,és lehetőség szerint ne hajtsanak rá a frissen elkészült, és a csapadékos idő miatt felázott padkára.

Szarvasi út (régi), Gutenberg utca, Szerencs utca: Az aszfaltozás elkészült, a befejező munkákat végzi a kivitelező az időjárás függvényében.

Őr utca: Az aszfaltozás elkészült, a befejező munkák maradtak hátra.  

Tolnai utca és Pátkai Ervin utca: A Tolnai utcai útfelület aszfaltozása elkészült. Sajnos a kivitelezők a parkoló-területen nem tudtak dolgozni, mivel számos ott parkoló autó miatt a munkavégzés technikailag lehetetlenné vált, így a burkolat-felújítás itt egyelőre elmaradt. A Pátkai utcában folytatják az előkészítést és november 4-étől várható az aszfaltozás. A befejező munkák november 7-e után kezdhetők ezeken a területeken.

Áchim L. András lakótelep és környezete: Az érintett utcák útfelújítása megkezdődött a burkolat kopóréteg marásával. November első napjaiban kerül sor az aszfaltozásra. Várhatóan egy bő hét alatt készülnek el ezen a területen az új kopóréteg terítésével. Amint már ismert a városban közlekedők számára, ilyenkor nagyméretű gépek, járművek mozgására, és átmeneti teljes útlezárással számolhatnak az aszfaltozás miatt ezen a területen.

Fürjesi út: Az út felújítása ebben a fejlesztési programban csupán lokális javításra terjed. Ez a beavatkozás csak átmeneti megoldást jelent a nehézgépjármű forgalommal terhelt összekötő út esetén, de örvendetes, hogy folyamatban van az út újjáépítésének tervezése. Várhatóan itt november 10-étől kezdődik a felújítási munka ebben a programban. Megjelenik az aszfaltgép-lánc és a javítások jellegétől függően az útszakaszt teljes szélességében lezárják a 47. számú közút és a Csanádapácára vezető közút között munkaidőben, reggel 7.00 és délután 17.00 óra között.

Mezőmegyer és Jamina területén tervezett munkák: Jellemzően befejezték az útfelújítással érintett területeken az új kopóréteg terítését, több területen a befejező munkákat végzik, illetve lokális javításokra lehet számolni.

 

További utcák felújítására készülnek tervek

A rendelkezésre álló forrásból elkülönítettek a földes utcák rendbetételének a tervezésére is. Azonban a Nyugati kertvárosban a Török Ignác és az ahhoz csatlakozó utcák nem kerültek be a tervezési csomagba, mert a telek értékesítésekor a lakók vállalták az út megépítését. Figyelembe véve, hogy ezen utcák kivételével a város területén lévő valamennyi aszfaltburkolattal nem rendelkező utca felkerült a listára, az érintett jaminai utcákat is bevonták a fejlesztésbe. Így a Török Ignác, a Pinga, a Borzaskata, a Harangvirág, a Boglárka és a Ciklámen utca terveit is elkészíti a Békéscsabai Városfejlesztési Kft., a tervezés költsége itt várhatóan 2,8 millió forint lesz.

Ha a tervek elkészülnek, tavasszal próbálnak forrást találni az utcák felújítására. Addig is, hogy az esős, téli időszakban járhatóbbak legyenek a földutak, az útfelújítás során felmart aszfalt egy részét az érintett az utcákban szórják le ideiglenes megoldásként.  

Megosztás:

Címke: