Folytatódik a szúnyoggyérítés – Visszaszorulóban a vérszívók

2019. július 25. 10:38 | Papp Ádám Sándor

Idén olyan területeken is ritkítani kell a vérszívó rajokat, ahol erre az előző években nem volt szükség. Jövőre még több kellemetlenséget okozhatnak a szúnyogok, az Európai Unió ugyanis szigorítja a permetszerek használatát.

Pár héttel ezelőttig szinte lehetetlen volt eltölteni néhány órát parkokban, ligetekben és vízpartok mellett anélkül, hogy a szúnyogok ne csípték volna meg végtagjainkat. A vérszívók az időseket és a gyerekeket sem kímélték.

– Három héttel ezelőtt gyermektáborban dolgoztam és rengeteg szúnyoggal találkoztunk napközben. A rovarok olyan csúnyán megcsípték némelyik fiatalt, hogy nagy, duzzadt, sötét folt jelent meg a karján. Egyáltalan nem használt a szúnyogriasztó vagy a különféle kenőcsök vérszívók ellen – árulta el kérdésünkre Valkó Ottóné.

A csípős rovarok száma az elmúlt évekhez képest vélhetően a májusi, extrém időjárási körülmények miatt szaporodott meg. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szúnyogok ellen idén rendkívül intenzíven lépett fel. Dóka Imre helyettes szóvivő arról tájékoztatott, hogy a szúnyoggyérítési akció jelenleg a tizenharmadik hetében tart, az indulás óta pedig jelentősen csökkent a vérszívók száma.

 

Repülők segítségével végzi a szúnyoggyérítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Fotó: Kovács Dénes

 

– Az indulás óta összesen 1343 településen volt a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, ez összesen 611 ezer hektárnyi területet jelent. Ha Békés megyére koncentrálunk, akkor szakembereink az elmúlt időszakban 44 településen több, mint 10 ezer hektáron léptek fel a vérszívók ellen – közölte Dóka Imre.

A katasztrófavédelem országos szúnyoggyérítési akciója mellett vannak olyan települések, ahol plusz beavatkozásra van szükség. Ebben az esetben az önkormányzatok vállalkozókat kérnek fel a munkálatok elvégzésére. Az egyik békési vállalkozás földi gyérítést végez az autójukra szerelt, speciális berendezésekkel. Varga Péter egészségügyi gázmester elmondta: a rengeteg vérszívó miatt egyre több megkeresést kapnak az önkormányzatoktól.

 

Egyre több önkormányzat keres meg vállalkozó szúnyogírtókat a vérszívók kiírtására. Fotó: Kovács Dénes.

 

– Az idei egy meglepő év. Néhány településen rendszeresen végzünk szúnyoggyérítést, de az idén kisebb települések is jelentkeztek. Ez számunkra is meglepő volt, mert például olyan helyeken kellett dolgoznunk, ahol a helyismeretünk csekély volt. Ilyenkor kísérő jön velünk az önkormányzatoktól, így jól be tudjuk járni a területeket – fogalmazott a Békés Pesticid Kft. egészségügyi gázmestere.

A szakemberek elmondták, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vérszívók ne zavarják és csípjék össze az embereket a nyár hátralévő részében.

Itthon

Ma déltől életbe lép a "vörös kód"

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását - jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára.
10:24
FEL