Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális otthonokat a szakemberek

2020. május 4. 16:29 | Horváth Szabolcs

Az országos tiszti főorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idős otthonokat a szakemberek

 A Békés Megyei Kormányhivatal szakemberei hétfőn a gyomaendrődi, "Őszi Napsugár" Idősek Otthonában végeztek ellenőrzést.

Mraucsik Éva, az intézmény vezetője elmondta, hogy elkülönítésre alkalmas helyiségük is van, ha arra lenne szükség, de szerencsére az otthonban nincsen vírussal fertőzött lakó.  

A népegészségügyi hivatal és a szociális osztály munkatársai az orvosi szobában azt ellenőrizték, hogy minden megvan-e az esetleges betegellátáshoz. A helyiségben rendelkezésre áll a kríziscsomag: FFP2-es maszkok, kapucnis védőöltözet, lábzsákok. Hogyha esetleg fertőzött betege lenne az intézménynek be tudnának öltözni a munkatársak. 

A járványügyi előírások betartása mellett azt is vizsgálták a szakemberek, hogy az intézmények mennyire ellátottak fertőtlenítőszerekkel, és mindent el tudnak-e helyesen különíteni. A fertőtlenítésre, a 1,5 méteres távolság megtartására, a maszk viselésére az intézményvezető kiadta az utasításokat, a tapasztalatok szerint azokat mindenki be is tartja.

 

 

– Be kell tartani mindent, ezt tudomásul vesszük. Alkalmazkodni kell. Nem lehet kimenni, de van egy kert hátul, én ott lakom, és ott tudom pótolni a mozgást – nyilatkozta Zelenyánszki Mátyásné, az egyik bentlakó. 

Az otthon mentálhigiénés szakemberei most a járványhelyzetben, az úgymond külvilágtól elzártságban még többet foglalkoznak a bentlakókkal. Az intézmény munkatársai folyamatosan szerveznek programokat, foglalkozásokat az időseknek. A látogatási tilalom érzékenyen érintette a lakókat, akik az önkormányzat segítségével, táblagépekkel tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal.

– Nagyon nagy figyelmet fordítanak a mentálhigiénés kollégák, de minden munkatársunk, arra, hogyan oldjuk ezt a lelkileg nehéz időszakot. Programokat szervezünk házon belül – emelte ki Mraucsik Éva intézményvezető. 

Az önkormányzat teszteket, védőfelszereléseket is vásárolt arra az esetre, ha a vírusfertőzés valahol felütné a fejét. A polgármester hozzátette: ezekre remélhetőleg nem lesz szükség.

– Az intézményen belül, mind a dolgozóknál, mind az ellátottaknál vannak kötelezendően használandó védőfelszerelések. Ezeket a kormányhivatal biztosítja. Ők juttatják el az intézményeinkbe. Természetesen az önkormányzat is hozzájárul a védekezéshez, mi is vásároltunk védőfelszereléseket, rendeltünk teszteket – mondta Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere. 

A gyomaendrődi otthonban is követik az eljárásrendet, az országos tisztifőorvos utasításai szerint járnak el mindenben. Az ilyen jellegű ellenőrzések, folyamatosak az egész országban.

 

Galéria

További programok »

FEL