Földesi Csenge: Életem során nagyon sok kis kört tettem a tengelyem körül

2021. szeptember 2. 14:36 | Such Tamás

A Békés Megyei Könyvtár gondozásában, a szerdán startoló ünnepi könyvhét részeként először Földesi Csenge Huszonegy című kötetét mutatták be. A füzesgyarmati származású, Békéscsabán élő első kötetes szerzőt Szil Ágnes író faggatta. A beszélgetésük címe: Teszek egy kört a tengelyem körül volt.

(Földesi Csengével a Huszonegy bemutatója előtt beszélgettem.)

 

– Több művészeti műfajban mozogsz otthonosan: a város másik televíziójánál dolgozol, írsz és színitanodás vagy.

– Nem vagyok színitanodás.

 

– Hoppá… rosszul készítettek fel. (Egyébként Csenge nővére, Földesi Ágnes Villő a csabai teátrum tagja – S. T.)

– De a színház egyébként mindig jelen van az életemben. Kicsi korunkban sokat jártunk színházba. Később a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetememen, magyar nyelv és irodalom szakosként a színházról írtam a szakdolgozatomat. A szakmai gyakorlatomat egy budapesti és a pécsi színházban töltöttem, ahol „mindenes” voltam: öltöztető, az asszisztens asszisztense, egy rövid szünet erejéig még súgó is… Végül Szegeden végeztem el a mesterképzést.

 

Földesi Csenge és Szil Ágnes – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Földesi Csenge és Szil Ágnes – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Miért épp Nagyváradon jártál egyetemre?

– Az érettségit követően tényleg a színitanoda jelmez- és díszlettervező képzésére akartam jelentkezni. Csak épp akkor alakították át az oktatási törvényt: kettévették a képzést, én pedig realizáltam, hogy erre így nem tudok felkészülni. Aközben megismertem a nagyváradi egyetemet, végül oda jelentkeztem magyar nyelv és irodalom szakra.

 

– Manapság a Facebook a legnagyobb pletykafészek. Az egyik posztodban a nővéredék lakását hirdeted, de olyan svunggal, hogy ha lenne 15 millióm, már ott laknék. Az írás végig jelen volt az életedben?

– Sokat köszönhetek a gimnáziumi magyartanáromnak, aki az érettségit követően bíztatott, hogy írjak. Majd amikor az egyetemre jelentkeztem, szembejött egy pályázati lehetőség: antológiába szerzőket kerestek. Megpróbáltam, sikerült, azóta többen is szerepeltem. Egy hasonló pályázati lehetőség indította el, hogy most itt beszélgetünk.

 

Galéria

 

– Úgy érezted, hogy ideje lenne egy könyv formájában kiadni a munkáidat?

– Kicsit kacifántosabb: egy váradi pályázat különdíjasa lettem, ez azzal járt, hogy a novelláimat összegyűjtve kiadják az első kötetemet. De ez sajnos nem történt meg. Viszont azt az anyagmennyiséget a szívemhez szorítottam, nem engedtem el… és egyszer csak – szintén egy megnyert pályázat útján – itthon kiadhattam.

 

– Miért Huszonegy a címe?

– Van egy feltételezés, hogy a lélek 21 grammos. Minden novella igazából különböző lelki fejlődések folyamata.

 

– A könyvbemutató beszélgetésének a címe: Teszek egy kört a tengelyem körül. Ez az egyik novella címe?

– Nem. Egy kolozsvári barátnőmmel azon gondolkodtunk, hogy címet kellene adni a könyvbemutatónak. Majd leültünk a telefonjaink elé, felütöttük a könyvet és nagyon megtetszett neki az egyik írás mondata: Teszek egy kört a tengelyem körül.

 

– És tettél?

– Azt beszéltük, hogy ez azért működőképes, mert az életem során nagyon sok kis kört tettem meg a tengelyem körül. A körözést lezártam és keretbe foglaltam.

 

Földesi Csenge könyvbemutatója a könyvtárban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Békés megyei az ország egyik legélhetőbb járása

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze a többi között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket. Budapesten a legkedvezőbb az összkép, az első tízben még hét dunántúli és két tiszántúli járás található. A bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel.
16:27
FEL