Fokozottan vigyázzunk vezetés közben a sündisznókra

Kora nyáron a legtöbb autós által úttesten elgázolt állat sündisznó. Mivel a sün éjszakai állat, és akkor vadászik, legtöbbször a sötétben a gépjármű elé tévedő egyedeket vezetők már későn veszik észre.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői arra kérik az autóvezetőket, – a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetve – az útra tévedő állatokra ilyenkor fokozottabban ügyeljenek. Megfelelő sebesség választással a legtöbb gázolás elkerülhető lehetne. A sün egyébként védett állat, így az úttesten pusztuló egyedek eszmei értéke sem elhanyagolható.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője sündisznó mentéshez a következőket javasolja: ha vezetés közben az úttesten sünt látunk, úgy körültekintően álljunk le, és a forgalom által használt területről tegyük az út szélére a kisemlőst.

Azonban ne vigyük túl messzire, mert előfordulhat, hogy megmentett állat épp a kicsinyeinek kutatja botorkálás közben az élelmet, ebben az esetben a kölykök is valahol a közelben lehetnek. A legtöbb természetben élő sün erősen bolhás, tüskéi szúrnak, gépjárműbe tenni, hazavinni nem javasolt. A süni úttestről történő leemeléshez használjunk újságpapírt vagy rongyot – tanácsolta az egyesület vezetője.

 

Forrás: hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , , , ,