Fokozottan védett, hazánkban ritka örvös rigót láttak a Csanádi pusztákon

2019. április 7. 16:32 | behir

Egy átvonuló, fiatal örvös rigó bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A rendkívül ritka madarat csupán néhány percig tudták megfigyelni - írja kmnp.hu.

Az örvös rigó tipikus hegyvidéki fészkelő, Európa szinte valamennyi magashegységi fenyvesében, borókás, bozótos élőhelyén költ, igaz, csak kisebb számban. Magyarországon csak az őszi és tavaszi vonuláskor tűnik fel néhány példány. Jellemzően magányosan vonul.

A puszta északi részén ugrott fel egy bokorsorból, majd kiszállt a közeli gyepterületre. Itt a nemzeti park kollégájának sikerült lencsevégre kapnia. Tollazatából ítélve fiatal példányról van szó, mivel a fekete fejtollak és a nyakán lévő fehér örv között még nem olyan nagy a kontraszt, mint az idősebb madaraknál. A tollazatból az is megállapítható, hogy a Kárpát-medence költőállományához tartozó egyed látogatott a Csanádi pusztára. A madár néhány perc elteltével felröppent és folytatta útját észak felé.

Érdekesség, hogy néhány nappal korábban egy madarász Tótkomlós határában is megfigyelt egy másik példányt. A jelek szerint tehát az örvös rigóknak most volt egy vonulási hulláma, amely érintette a Dél-Alföldet.

 

FEL