Fokozatosan kell visszaszoktatnunk magunkat a társasági élethez a nyitás után

2021. március 28. 07:41 | behir.hu

Az Amerikai Pszichológiai Társaság által végzett friss kutatása szerint mind a még nem beoltott és a beoltott felnőttek is tartanak attól, mi lesz, ha újra találkoznak ismerőseikkel, amikor véget ér a járvány. Ellen Hendriksen klinikai pszichológus beszélt ennek okairól és lehetséges megoldásokról.

A BBC videójában Ellen Hendriksen, a Bostoni Egyetem klinikai pszichológusával beszélgettek a koronavírus szociális hatásairól. Az Amerikai Pszichológiai Társaság által készített friss kutatás szerint a felnőttek 49 százaléka tart attól, hogy újra találkozzon ismerőseivel, amikor vége lesz a járványnak.

A 3013 amerikai felnőttel végzett kutatás azt is kimutatta, hogy a már beoltott személyek majdnem ugyanannyira szoronganak a szociális életbe való visszatéréstől, mint azok, akiket még nem oltottak be. A szakértő elmondta, hogy az agyunk megfigyeli a viselkedésünket. Az elmúlt egy évben kerültük azt, hogy elmenjünk otthonról és emberekkel találkozzunk. Ezért van, hogy az agy fenyegetésként éli meg annak a lehetőségét, hogy újra társaságba menjünk. Ez pedig szorongáshoz vezet.

Hendriksen elmondta, bizonytalanságot élünk meg az újranyitással és a vírussal kapcsolatban is. Ráadásul az ember egy ördögi körforgásba kerülhet, mert amit elkerül, jelen esetben a társas érintkezést, attól szorongani fog, és amitől szorong, azt elkerüli.

 

Mit tehetnünk azért, hogy javítsunk a helyzeten?

 

Az elkerüléssel szemben segítségünkre lehet a közeledés, nyitás mások felé. Sok lehetőség van arra, hogy fokozatosan szokjunk vissza a normál társasági élethez (vagy egy új normához, amit a vírus elleni védekezés továbbra is megkövetel). Lehet, hogy frusztráltak leszünk, mégis fontos az, hogy lassanként visszatérjünk.

Hendriksen egy törött végtaghoz hasonlította a helyzetet: amikor eltörjük egy végtagunkat, és a gyógyulási idő leteltével levesszük a gipszet, az izmaink sorvadtak lesznek. Mégsem hagyjuk annyiban, inkább visszatérünk, vissza kell térnünk mindennapi tevékenységeinkhez.

– Az idegeskedés, a társas érintkezéstől való félelem nem jelenti azt, hogy valami probléma van, valai rossz történik, csupán azt, hogy egy világjárvány után visszatérünk az életünkbe, ez pedig jó dolog – hangsúlyozta.

Ebben a visszatérésben segíthet a rutin, az, ha kimegyünk a lakásból, testmozgást végzünk, valamint fontos a fokozatosság is. Érdemes először egy baráttal vagy kisebb baráti társasággal találkozni, persze az aktuális óvintézkedéseket betartva. Legyünk türelmesek magunkkal, hiszen időbe telhet, amíg visszaszokunk

Forrás: MTI

További programok »

FEL