Fogyatékkal élőknek szerveztek sportnapot Kétegyházán

2018. október 8. 13:57 | Varga Diána

 

Kétegyházán rendezte meg hagyományos sportnapját a Fogyatékkal Élők Békés Megyei Sportszövetsége és a Kétegyházi Sérült Fiatalok-és Segítőik Egyesülete szeptember 20-án.

Az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett esemény helyszíne, tavaly óta a község főtere – írja közleményében a sportszervezet. A hét csapat (köztük nappali foglalkoztatók, klubok, egyesületek, oktatási intézmények) tagjai egyéniben, főtérfutásban, kosárra dobásban, rollerezésben, tömöttlabda dobásban, dartsban, hetes rúgásban és helyből távolugrásban versenyezhettek, míg csoportosan kötélhúzásban és játékos sportvetélkedőben mérhették össze erejüket.

Az idei versenyen új bajnokot avattak, méghozzá a fiatal sportolókból álló gyulai Esély Pedagógiai Központ diákjainak csapatát.

 

A bajnokság végeredménye:

  1. Esély Pedagógiai Központ Pánczél Imre Tagintézménye, Gyula,
  2. Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat, Békéscsaba
  3. Derűs Ház, Békés.

 

 

Békés megyei sportembereket ismertek el

Szeptember 22-én Budapesten, a Magyar Sport Házában tartotta tanévnyitó ünnepségét a Fogyatékosok Országos Diák,Verseny-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ).

A szervezet megalakulásának tizedik évfordulóján megrendezett eseményen kitüntetéseket adtak át a fogyatékosok sportjában kiemelkedő munkát végző testnevelőknek és sportvezetőknek.

A hat díjazott egyike Mihályi István, a Fogyatékkal Élők Békés Megyei Sportszövetsége titkára, a békéscsabai Esély Pedagógiai Központ gyógypedagógus-testnevelője volt, aki a Fogyatékosok Sportjáért kitüntetés ezüst fokozatát vehette át Sárfalvi Pétertől, egykori öttusázó világbajnoktól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkárától.

Az eseményen díjazták a megyék legjobb fiú és leány diáksportolóit, valamint felkészítőiket is.

Békés megyéből a gyomaendrődi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola atlétája, Szlovák Alexa és felkészítője, Nagy Sándor, valamint a békéscsabai Esély Pedagógiai Központ úszója, Varró János és edzője, Fejes István részesült elismerésben.

 

 

 

Bemutatkoztak a speciális olimpikonok

Szeptember 22-én, Budapesten a Hősök terén nagyszabású sportgálán mutatták be a 2019. márciusában, Abu-Dhabiban rendezendő Speciális Olimpia Világjátékokon résztvevő magyar küldöttséget, melynek tagja Vizsnyai Dávid világ-és Európa Játékok győztes asztaliteniszező, Lehoczki János erőemelő (Vandháti Diáksport Egyesület, Békéscsaba), valamint Nagy András bowling versenyző (Harruckern SE, Gyula) is.

A sportolók október elején többnapos edzőtáborban vesznek részt Győrben, ahol az edzéseken túl orvosi vizsgálatok és az eseményre felkészítő egyéb csapatépítő tréningek is szerepelnek a programban.

 

 

Tanulásban akadályozott diákok megyei labdarúgó bajnoksága

Békéscsabán a Tréning Center sportpályáin rendezték meg a tanulásban akadályozott diákok labdarúgó bajnokságának őszi fordulóját. A tíz csapat három kategóriában-általános iskolások,szakiskolások,lányok-versengett egymással, és az előzetes várakozásoknak megfelelően nagy csaták alakultak ki. A lányok döntőjét a békéscsabai Esély Pedagógiai Központ csapata nyerte hetesrúgásokkal, a szakiskolásoknál nagy fölénnyel diadalmaskodtak a békéscsabaiak, míg az általános iskolásoknál a magyarbánhegyesi intézmény lett a bajnok.

 

 

Speciális olimpiai erőemelő bajnokság

Solton rendezte meg a Magyar Speciális Olimpia Szövetség őszi erőemelő bajnokságát. Békés megyét a békéscsabai Vandháti DSE két versenyzője képviselte, akik tagjai a magyar válogatott keretének is. Lehoczki János és Török Zoltán a papírformának megfelelően teljesítve súlycsoportjuk valamennyi fogásnemét megnyerte, ezzel együtt az összetett bajnoki címet is megszerezte. 

A két sportoló folytatja felkészülését a márciusi Világjátékokra.

FEL