Fogyasztóvédelmi jó tanácsok az utazni vágyóknak a nyárra

2019. június 11. 09:34 | behir

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat döntött Magyarországon, a 2018-as év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. Legyen akár belföldi vagy külföldi út, egyénileg vagy utazási iroda által szervezett, mindenki szeretné az utazását élvezni, élményekkel gazdagodva biztonságban hazatérni. Ehhez kíván néhány jó tanáccsal szolgálni a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Az úticél kiválasztásánál a döntésben egy hely turisztikai látnivalói, eseményei, megközelíthetősége fontos szerepet játszanak, de figyelemmel kell lennünk saját és a velünk utazók adottságaira is.

Az adott úticélt a megfelelő időszakban keressük fel. Egy adott hely vagy népszerű nevezetesség felkeresése előtt érdemes tájékozódni mindenekelőtt a várható időjárásról. Ugyancsak érdemes figyelni arra, hogy a célországban mikor vannak munkaszüneti napok, nemzeti vagy helyi ünnepek.

Az egyéni utazás legnagyobb előnye a rugalmasság, akkor és oda utazunk, és szállunk meg, amikor az számunkra megfelelő. Egyénileg olyan helyekre is eljuthatunk, ahova az irodák nem szerveznek utazást. Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy egyéni utazásnál mindenről magunknak kell gondoskodni.

Akik utazási irodák szervezésében utaznak, azoknak nem kell semmit sem külön szervezni, az iroda mindent megold helyettünk. Sok úticél van, – különösen Tunézia, Egyiptom, Törökország – ahova csak irodával érdemes utazni, mert szinte biztos, hogy ugyanazért a szolgáltatásért lényegesen többet fizetünk saját szervezéssel.

Egyéni foglalás esetén sokan az árak alapján választanak. Azonban az ár mellett fontos, hogy milyen szolgáltatásokat kapunk a megadott összegért.

Egy három- vagy négycsillagos szálloda közel sem biztos, hogy ugyanazt a szolgáltatási minőséget biztosítja a különböző országokban. Egyes országokban a szállodák minősítése kötelező, s azt az állam turisztikai szervezetei, másutt szakmai szövetségek végzik. Vannak országok, ahol a szállodák minősítése önkéntes alapon történik.

A repülős utak esetében is igaz, hogy a számtalan lehetőség és a légitársaságok árképzése miatt sok esetben összehasonlíthatatlanok az ilyen utazás költségei. A különböző online foglalási rendszerekben még ugyanannak a társaságnak ugyanarra a járatára is eltérő árakat találhatunk.

Az utazási szolgáltatások tartama szempontjából minden megkezdett nap egész napnak számít.

Az utazás során a felsorolt fakultatív – az utazási szerződésben nem szereplő – szolgáltatások igénybevételi lehetősége nincs garantálva. Mivel a programok létszámfüggők, így a programonként változó minimumlétszám alatt nem indítják azokat, vagy éppen betelnek.

Ha probléma merül fel az utazás során, jelezzük azonnal a kifogásokat és törekedjünk annak mielőbbi megoldására.

Többen követik azt a gyakorlatot, hogy az utazás során be nem jelentett hibákról fényképeket készítenek, majd ezen fényképek alapján igénylik utólag a kártérítést az utazásszervezőtől. Ez semmiképpen nem megfelelő eljárás. A jegyzőkönyv felvételét, az abban foglaltakat megerősíthetik a fényképek, de semmiképpen nem helyettesítik a hiba helyszínen történő kijavításának igénylését, annak jegyzőkönyvbe foglalását vagy annak elmaradása esetén az utazási szolgáltató értesítését.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya egyes országokban megfelelő megoldást adhat a külföldön történt megbetegedéssel, balesettel kapcsolatos orvosi költségek megtérítésére, de mindig csak az adott országban érvényes szabályok szerint téríti meg a felmerült költségeket, és csak meghatározott egészségügyi intézményekben használható fel.

Ezzel szemben a komoly hátterű biztosítók alkalmazottai a világ bármelyik részére képesek megszervezni a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, betegszállítást, jogvédelmet és minden egyéb, olyan szolgáltatást, amelyet a kötvényekben feltüntettek. Az utasbiztosítás kiválasztásánál azonban érdemes körültekintően tájékozódni, az általános és egyedi szerződési feltételeket alaposan áttanulmányozni, mivel az egyes biztosítók különböző termékei nem csak díjaikban, de a vállalt kockázatok körében és a fedezetek mértékében is jelentősen eltérhetnek.

 

Forrás: hirado.hu

FEL