Flashmobbal az AIDS terjedésének megakadályozásáért

2016. december 2. 16:48 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Évente 2-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak hazánkban. Békés megyében 42 nyilvántartott HIV fertőzött beteg él. Az AIDS Világnapján a békéscsabai MI-ÉRTÜNK Egyesület kortárssegítő csoportja egy flashmobbal a gyógyíthatatlan megbetegedés megelőzésének és kezelésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Villámcsődületet rendezett Békéscsabán a Korzó téren a MI-ÉRTÜNK Egyesület Élmény színház kortárssegítő csoportja.

- A szívdobogás az alapmotívum, hiszen minden élet számít, és az AIDS elég sok életet elvett már. Mi ezért szeretnénk felszólalni. - ismertette a kezdeményezés egyik legfőbb célját az egyik résztvevő, Pataki Kitti. 

Szeress ésszel és ne AIDS-szel! Ezzel a mottóval rendezték meg az AIDS Világnapi rendezvényeket Békéscsabán. A Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tagszervezetei kétnapos kampányt indítottak a HIV fertőzés terjedésének megelőzéséért. Figyelem felkeltő villámcsődület a Korzó téren és a Kossuth téren is megnézhették az érdeklődők. A legveszélyeztetettebb korosztály figyelmét hívták fel arra, ahol ingyenes óvszert is osztanak a szervezők.

- Fel szerettük volna hívni a figyelmet arra, hogy minél többen ismerjék meg ennek a betegségnek a veszélyeit, illetve a megelőzés lehetőségeit. Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalokat, a gyerekeket minél hamarabb megfelelő mértékben és időben készítsék fel a szexuális nevelésre. Még mielőtt a rendszeres nemi életüket elkezdték volna. -hangsúlyozta Novák Magdolna az eseményt szervező, MI-ÉRTÜNK Egyesület mentálhigiénés szakembere.

 A szakemberek szerint fontos, hogy tájékozottak legyenek az emberek. A Békés Megyei Kormányhivatal épületében keddenként és szerdánként ingyenes és anonim HIV szűrést végeznek. Egy gyorstesztnek köszönhetően 25-30 percen belül kiderül az eredmény, ez idő alatt a betegségről kaphatunk információkat, annak megelőzéséről és kezeléséről.

- Többségében elmondhatjuk, hogy fiatalok jönnek, akik valamilyen módon úgy gondolják, hogy kockázatos életmódot folytattak. Tehát volt egy olyan esemény az életükben, ami kapcsán felmerülhet az a veszély, hogy esetleg megfertőződhettek. - mondta el dr. Maráczi Gabriella, a szűrőpontot működtető Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető helyettese.

Az Országos Epidemiológiai Központ nyilvántartása szerint Békés megyében 42 HIV fertőzött beteg él. Az időben felismert HIV fertőzés esetén a mai kezeléseknek köszönhetően, akár 20 évre is meghosszabbítható a fertőzés tünet mentes időszaka. A cél az, hogy a kezelt betegek az AIDS kialakulásáig minél produktívabb életet élhessenek, és a társadalom ebben támogassa őket.

FEL