Flash mob: a tanárok fele nem tanított

2016. március 30. 08:10 | Fekete Kata

Békés megyében három középiskolában, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban, a gyomaendrődi Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában, valamint az orosházi Táncsics Mihály gimnáziumban csatlakoztak a Tanítanék mozgalomhoz a tanárok.

 

Az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium pedagógusa csendesen beszélgetve vonultak ki az iskola elé nyolc óra után pár perccel. Az Ébredj, Viharsarok politikusai és más, a tanárok követeléseivel szimpatizáló civilek már kint várakoztak. A 18 éven felüli diákok is szép számmal megjelentek a gimnázium előtt. Tanítás ugyan nem volt. de többen a hideg kövön ülve is tanultak, leckét írtak. Azt a mintegy háromszáz tanulót, akik nem nagykorúak vagy nem szerettek volna csatlakozni a flash mobhoz és elmaradt az órájuk a pedagógus tiltakozása miatt, az iskola ebédlőjében gyűjtötték össze. Itt az igazgató tartott felügyeletet és felvilágosítást arról, miért nincs a tavaszi szünet utáni első órában tanítás.

Dr. Farkasné Csató Katalin, a közalkalmazotti tanács vezetője elmondta, mindenki önszántából csatlakozott a mozgalomhoz. Az iskola előtt a tanári kar mintegy a fele gyűlt össze. Hozzátette: ő személy szerint három pont miatt csatlakozott a tizenkettőből: szeretne szabad tankönyvválasztást, azt kívánja, hogy mindenki a tanultak alapján érettségizhessen, illetve egyetért azzal is, hogy csökkenteni kell a tanulók terheit.

 

Miről szól a 12 pont, ami mellett a tanárok kiálltak? 

1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!

2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel! Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!

3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!

4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!

5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!

6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!

7. A pedagógus életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!

 8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg a létszámstopot!

9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!

10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!

11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!

12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!

 

 

FEL