Fittek a mai fiatalok?

2016. március 20. 08:41 | behir.hu

A tanulók állóképességét, erejét, hajlékonyságát és testösszetételét vizsgálják az új fittség mérési rendszer segítségével. A tesztet, ahol fiataloknak több feladatot kell teljesíteniük, a Magyar Diáksport Szövetség szervezésében tavaly indították el először.

Az egyik legizgalmasabb feladathoz készültek elő testnevelés órán a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornatermében. Bár a futás nem tartozik a fiatalok kedvencei közé, a korábbi tesztet most egy új feladattal váltották ki, amely során még ritmusos zene is segíti a diákokat. A NETFIT, vagyis a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt összesen kilenc mérés alapján jellemzi a diákok fizikai állapotát.

- A gyerekeknek számos próbát, pályatesztet kell elvégezniük annak érdekében, hogy becsülni tudjuk az egészségközpontú fittségüket. Többek között hasizom tesztet, törzsemelés tesztet kell elvégezniük, a testösszetétel profil tekintetében testzsír-százalékot mérnek. Az aerofittségi profilnál pedig hosszú idő után lecseréltük a Cooper-tesztet egy 20 méteres állóképességi ingafutásra – fogalmazott Dr. Molnár László, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója.

A fiatalok változatos felmérésben vesznek részt, hiszen felülés, fekvőtámasz és helyből távolugrás is szerepel a programban. A tesztet közel 3700 iskola, 800 ezer tanuló és 13 ezer pedagógus használja. A gyerekek számára izgalmas kihívást jelent ez a felmérés és a diákok többségének megfelelő visszajelzést mutat, hogy miben kell fejlődnie a következő időszakban. A felmérés januárban kezdődött, az általános és középiskoláknak május végéig kell elvégezniük a teszteket, majd ezt követően alakul ki a teljes kép, hogy hazánkban milyen fizikai állapotban vannak a diákok.
 

FEL