Finisszázzsal kezd búcsúzni Sissi-kiállításától a gyulai kastély

2023. szeptember 22. 07:26 | behir

Lassan elköszön az Erzsébet királynéról szóló kiállítástól a gyulai Almásy-kastély. Az október végéig még megtekinthető időszaki tárlat jövő hét végi finisszázsa méltó eseménye lesz a kiállítás búcsúztatásának. A rendezvény időben figyelmezteti az érdeklődőket és a Sissi-rajongókat: már csak néhány hetük maradt a különleges és rendkívül népszerű tárlat megtekintésére.

Vágó Zsuzsi és Kocsis Dénes esti koncertje lesz a főeleme a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Úton Erzsébet királynéval című időszaki kiállítása finisszázsának, amelyet szeptember 23-án rendeznek.

A Gödöllői Királyi Kastély és a gyulai kastély közös tárlata tavaly május 25-én nyílt, napra pontosan 165 évvel azt követően, hogy Sisi és férje, az osztrák császár látogatást tett az épületben.

A két kastély szakembereinek közreműködésével megalkotott kiállítás azt a térben, időben és Sissi személyiségében zajló, végtelennek tűnő utazást igyekszik felidézni, amely az uralkodónő életét jellemezte. A gyulai kastély időszaki kiállítóterének négy helyiségében mintegy hatvan műtárgy és ábrázolás mesél a királynéról, s egy tucat interaktív installáció hozza közelebb személyiségét a látogatóhoz. Az interaktív, izgalmas, a hétköznapok apró szokásaira koncentráló eszközök abban segítik a tárlat megtekintőit, hogy Erzsébetről szóló felszínes és közhelyes tudásukat olyan ismeretekkel bővítsék, amelyek valóban az önálló image-et építő divatikont, az életét folyamatosan keserítő protokollt kerülő, a sportot és aktív életmódot életelemének tekintő nőt láthassák.

A megnyitás óta eltelt közel másfél évben a tárlathoz kapcsolódva több kísérő rendezvényt is tartottak a gyulai kastély munkatársai; 2022 júniusában a Nemzeti Lovas Színház Sissi lóháton című előadását mutatták be a várkertben, szeptember 10-én, az uralkodónő halálának évfordulóján Sisi-maratont rendeztek többek között a Romy Schneider főszereplésével készült, klasszikus filmek vetítésével, novemberben pedig Erzsébet-napi vacsorán kóstolhatták meg az érdeklődők a császári pár kedvenc ételeit.

A korábbi kísérő rendezvényekhez hasonlóan a szeptember 23-i finisszázs is Erzsébet személyét igyekszik közelebb vinni a látogatókhoz. Bár Sissi a mai napig rendkívül népszerű, a szakemberek még mindig tudnak olyan ismeretekkel szolgálni róla, amelyek széles körben nem ismertek. Ezen az eseményen a császárné versei közül hangzik el néhány, s szólnak majd erről a talán kevésbé ismert szenvedélyéről a tárlatvezetők.

A Vizitáció őfelségénél elnevezésű programelemben a látogatók azokon a lépcsőkön és ajtókon, abba a helyiségbe mennek fel, ahol az 1857-es királylátogatáskor Erzsébet is megfordult. A nagyebédlőben a Gödöllői Királyi Kastély hivatalos Sissi-hasonmása fogadja őket, akivel természetesen fotózkodhatnak is majd. Az estet pezsgős koccintás és beszélgetés zárja őfelségével és a fellépőkkel.
A finisszázs délutáni (vizitációs) és esti (koncert) eseményeire külön kaphatók belépők. A szeptember 23-i programokról részletek az Almásy-kastély weboldalán találhatók.

A gyulai kastély Sissi-kiállítása október végéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL