Figyelem, figyelem! Amerikai gőzös vontatta szerelvény indul a 2. vágányról

2016. július 10. 16:09 | Balázs Anett

Különleges programmal várta a vonatok és a vasútmodellek rajongóit az idei Vasutasnapon a szarvasi Mini Magyarország. Az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózatán vendégmozdonyok és -szerelvények érkeztek a makettpark saját járművei mellé a Mini Mozdonyok Nagy Napján.

Egész évben mintegy ötszász méter hosszúságú síneken robognak a kisvonatok hazánk leghosszabb szabadtéri vasút-makett pályáján. Olyan legendás vonatok közlekednek, mint például a Gyenes György által készített M41-es „Csörgő”, az Árpád sínbusz vagy a BR 64 és BR 80 gőzösök. Most pedig a vasutasnap tiszteletére egy amerikai tipusú gőzös és egy szürke színű santa fé diesel is kanyargott a síneken.

– Mivel itt Európában vagyunk, illetve Szarvas a régi Magyarország mértani középpontja, úgy gondoltuk, hogy tengeren túli járműveket is bemutatnánk, mivel nálunk alapjáraton csak európai vonatok közlekednek – árulta el Klemann Tímea projektmenedzser.

Nincs vonat kalauz nélkül. Itt is megjelentek az egyenruhások, akik munkájukhoz híven ellenőrzésre kérték a jegyeket, ez esetben a belépőket. És persze ha érvényes volt a biléta, akkor a gyerekek sípot kaptak ajándékba, melyet sokan rögtön ki is próbáltak.

A vonat makettek útja mini hidakon és alagutakon át vezet a hazai vasúttörténet hőskorát megidéző közel tucatnyi vasútállomás között. Ezek az apró kis modellek már jól bírják az időjárás viszontagságait.

– Ezek a modellek már kirakhatók a kertbe, és az esőt, a napot, a téli időjárást tehát bármilyen időszakot jól elviselik – mondta el Vörös István, modellező.

A vonat makettek legnagyobb csodálói a gyerekek voltak, de a felnőttek is örömmel nézték a zakatoló szerelvényeket.

FEL