Fidesz: Békéscsaba fejlesztési pályán van!

2021. december 15. 15:05 | Vári Bianka

A decemberi közgyűlést követően szerdán sajtótájékoztatót tartott a Fidesz frakció.

A 2021-es év költségvetését a takarékosság jellemezte – kezdte a tájékoztatót Hanó Miklós alpolgármester. Mint mondta, a város és a hozzá tartozó intézmények gyorsan reagáltak a koronavírus-járvány okozta helyzetekre, és Békéscsaba megőrizte stabilitását. Az alpolgármester a jövő évi költségvetési koncepció kapcsán megjegyezte: habár konkrét számokról jelenleg még nem lehet beszélni, a pandémiát továbbra is figyelembe vették a megalkotásakor, valamint hozzátette, hogy a képviselők elégedettek az anyaggal.

Ezt követően Hanó Miklós kiemelte a Fürjesi elkerülő út megépítését, amelyet 10 hónappal hamarabb teljesítettek a vártnál a kivitelezők, és amely jelentős forgalom alól mentesíti a várost. Szólt emellett a piac, valamint a CsabaPark fejlesztéséről is, valamint kiemelte, hogy ezek a fejlesztések nem terhelik a város költségvetését.

A városvezetés képes jól reagálni a minket körbevevő folyamatokra – erről már Opauszki Zoltán beszélt. A koncepcióval összefüggésben öt pontot nevesített meg konkrét feladatként.

– Egyrészről szükséges az egyes stratégiák kidolgozását koordinálni, hogy azok egymást kiegészíthessék. Ez szerteágazó lehetőségeket biztosítana a város számára – mondta.

Másodikként a zöld ügyeket határozta meg a képviselő. Létre kívánnak hozni egy olyan digitális fakatasztert, amely a város zöldterületeinek a növényállományát feltérképezi és rögzíti. Ez alkalmas arra, hogy az önkormányzati fejlesztések tervezési folyamatait megalapozza.

– Harmadrészt, a város jelentős összeget különít el a fásításra, erdősítésre. Ez örvendetes, hogy az önkormányzat ezt konkrét célként nevesítette, de vizsgáljuk meg, hogy milyen egyéb, pályázati források bevonására lenne lehetőség, kiegészítve a saját forrásainkat – folytatta a képviselő.

Opauszki Zoltán arról is beszélt, hogy számos nagy önkormányzati beruházás zajlik, ugyanakkor szükséges, hogy ezeket költséghatékonyan működtetni is tudják. Végül elmondta, hogy javaslatot tettek arra vonatkozóan, hogy készüljön a város vízgazdálkodására egy komplex program.

Szente Béla képviselő úgy fogalmazott: Békéscsaba jelenleg fejlesztési pályán van.

– Én azt észlelem, hogy a város az elmúlt nehéz időszakot jól és korrekt módon tudta mind pénzügyileg, mind szervezésileg megoldani. A következő időszakban elég stabil lábakon tudunk állni, pontosabban stabil helyzetből tudunk tovább indulni, hogyha a veszélyhelyzetnek vége lesz – fogalmazott.

A költségvetést februárban hagyja jóvá a képviselő-testület, de ha azokon az alapokon áll, amelyeket a közgyűlés a koncepcióban megfogalmazott, akkor a képviselő véleménye szerint komolyabb probléma a következő évben sem merülhet fel a város költségvetésében.

További programok »

FEL