Fiatalokkal emlékeznek a gyulai vár ostromára

2016. február 26. 09:07 | Fekete Kata

Vetélkedővel és előadássorozattal emlékeznek Gyulán az 1566-os ostromra. Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára abban az évben esett el, amikor Szigetvár. Idén 450 éve, hogy török kézre került a Zrínyi Miklós védte Szigetvár, s ugyanebben az esztendőben volt a gyulai vár török ostroma. Az oszmán birodalom hatalmas túlerőben lévő seregének 1566-ban adta át a gyulai erődítményt a várbeli készletek fogyása és a kitörő vérhas járvány miatt Kerecsényi  László várkapitány. 

 „Emlékezzünk… Vég-Gyula várárúl, Vég-Gyulában gyulai vitézekrül” a címe annak a kétfordulós történelmi vetélkedőnek, amit a Zrínyi-emlékév programjaihoz csatlakozva hirdetett meg a gyulai önkormányzat és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A 7-8. és 9-10. évfolyamos diákoknak szervezett vetélkedésre három tagú csapatokat várnak. A március közepi játékra a legautentikusabb helyszínen készülhetnek majd a versenyzők: a szervezők ugyanis a jelentkezőknek ingyenes tárlatvezetést biztosítanak a várban március 8-án és 9-én. A vetélkedőre március 4-ig nevezhetnek az érdeklődők. Nem kötelező, ám mindenképp előnyt jelent a vetélkedőre való felkészülésben az 1566-os gyulai emlékévhez kapcsolódó Vár – ostrom – vitézek című ismeretterjesztő előadássorozaton való részvétel. 

Az ugyancsak a gyulai önkormányzat és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezte előadássorozat közönsége a 7-10. évfolyamok tanulói. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszék oktatói, valamint a gyulai Erkel Ferenc Múzeum szakemberei a 16. századi viseletekről és fegyverekről, a gyulai vár palánkja feltárásánál folytatott földtani kutatásokról, a gyulai vár erődítési rendszeréről és az 1566-os várostrom kronológiájáról mesélnek a fiataloknak. Bár az első előadást február 24-én hallhatták a résztvevők, a május közepén záródó sorozat további eseményeihez érdemes még csatlakozni. A vetélkedőről és az előadás sorozatról további információt a gyulai művelődési központban kérhetnek az érdeklődők.

FEL