Fiatal rendszergazdák csaptak össze Békéscsabán

2019. december 12. 15:02 | D. Nagy Bence

Békéscsabán zajlott a II. Linux rendszer-adminisztrátorok országos versenye, melyen középiskolás diákok vettek részt. A Szűcs Sándor Alapítvány által rendezett megmérettetésen tíz fiatal mérte össze tudását.

A „Szeresd a pingvint” elnevezésű eseménynek a Trefort Ágoston Szakgimnázium épülete adott otthont, immár második alkalommal. Kiss Mihály, a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója elmondta, hogy a Linux operációs rendszerek kevésbé népszerűek a felhasználók körében, de egy rendszergazdának ezen a téren is felkészültnek kell lennie. Az igazgató hozzátette: a szakmaiság megnyilvánulási formája az, ha valaki magas szinten szerez jártasságot a Linux rendszerek kezelésében, ezért is fontosak az intézmény számára ezek a megmérettetések.

Az idei évben két szponzor is beállt a kezdeményezés mögé. Takács Sándor, a Carlo Quality Biztonságtechnikai Kft. ügyvezetője kifejtette: fontos, hogy a számítástechnikát oktató intézmények támogatást kapjanak a jövő szakembereinek képzésben. Párzsa László, a TopLaptop Kft. ügyvezetője szintén az utánpótlás gondozását emelte ki, amely során a gyerekek megtaláhatják számításaikat a szakmában.

 

A verseny szervezői és szponzorai

 

Csökmei István Péter, a Szűcs Sándor Alapítvány elnöke elmondta: annak ellenére, hogy a Linux operációs rendszerként kevésbé ismert, naponta használunk olyan eszközöket, amelyek ilyen alapon működnek, ilyenek például okostelefonok, tabletek, sőt, az okostraktorok is. Éppen ezért motiválni szeretnénk a fiatalokat a számítástechnika sokrétű ismereteinek megszerzésére, hogy újabb nyelveket sajátítsanak el, és magabiztosak legyenek szakterületükön – tette hozzá az elnök.

A csütörtök délelőtti eseményen az ország legjobb tíz junior rendszergazdája versenyzett, akik 65 nevező közül jutottak a döntőbe.

 

A verseny eredményei a következők:

I. hely: Varga Máté (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)

II. hely: Karsza Levente Attila (Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)

III. hely: Szilák Máté (Gödöllői Török Ignác Gimnázium)

További programok »

FEL