Feri-ék és a Fűszeres – agrár-jazz a Kupakban

2019. november 13. 16:12 | Behir.hu

Pénteket kreáltak egy szimpla kedd estéből a Feri-ék és a Fűszeres – ez egy kettő az egyben banda volt. Elmentünk, megnéztük, a kalandot meglőttük, hazavittük… és az élménysokaság mind-mind megevett bennünket.

Persze a háttérben a békéscsabai Meseház áll(ott). Az intézmény szellemi bázisa Veres Krisztina, aki valahogy sosem tud félrenyúlni, ha muzsikárésokról van szó.

Az iker+1koncert előtti felvezetőjében elújságolta, a Meseház legendás nyári (népi tánc és zenei) tábora, a Felcsík lábhoz házhoz jön, s eme jó hetes, hangulatos programfolyam kultikus pásztorfurulya oktatója volt a keddi este húzóneve: Ségercz Ferenc.

 

Ségercz Ferenc

(Ferit jól láthatóan szereti a sör – elvégre csak egy csapszék árnyékában fújta a gyönyörű csíki-moldvai hangjegyeit.)  

A murin egyébként három etap volt:

a, népzenei (a Feri-Ék, amelyben hősünk, Ségercz Feri pásztorfurulyázott, Molnár Bálint kobzon játszott és Zsabokorszky Ferenc hegedült)

b, bluesos-jazzes iskolamunkák (ők voltak a Fűszeres, akik saját meghatározásuk szerint agrár-jazzt játszanak… szerintünk bluesos-jazzes iskolamunkákat… nos, itt is szintén Zsabokorszki Feri hegedült, Farkas Béla gitározott, Müller Ádám basszerezett és Kádas Gergő dobolt)

Veres Kriszta, Rumi László És Soós Emőke

c, a+b fúziója (ez volt az ereszed el hajamat! blokk, amikor a rock Kodály gyűjtéseivel keveredett – és amelyet Rumi Laci, a Csabán állomásozó bábszínművész kurjongatásai tettek még teljesebbé).

– Ilyen nagy sikere még egyik zenekarnak sem volt a Kupakban – mondta szinte szerda hajnalban, Kriszta Zs. Ferinek. 

– Ilyen nagy sikere még sehol nem volt a Fűszeresnek – válaszolta Feri Krisztának.

 

Galéria

S ha sietsz, a helyszínen még találkozhatsz egy-két lézengő mesélővel, de Feriék már tovaszálltak, mint a felhő, a füst, a madár vagy a repülőgép.

Feri-ék és a Fűszeres

 

 

További programok »

Kultúra

Borsodi Laci: Semmi sem érdekelt, csak a gitár, a gitár és gitár

A battonyai srác a csabai térről… Belanka Jánossal 2006-ban ő álmodta meg a helyi blues clubot. Közben jó néhány formációt vitt a hátán; az anyabandája a Borsodi Blue (később Borsodi Blues Collective) az apabandái pedig a Török Ádám és Barátai, valamint a Little G. Weevil Band.
2020. április 7. 16:09
FEL