Ferenc pápa: A világban nem az embereket táplálják élelemmel, hanem a háborúkat fegyverrel

Korunk ellentmondásának nevezte Ferenc pápa hétfőn, hogy az éhezőknek szánt segélyek nehezebben jutnak célba, mint az egész világon "szabadon mozgó" fegyverek.

 

Korunk ellentmondásának nevezte Ferenc pápa hétfőn, hogy az éhezőknek szánt segélyek nehezebben jutnak célba, mint az egész világon "szabadon mozgó" fegyverek.

A katolikus egyházfő az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) római székházában, a szervezet végrehajtó bizottságának éves nyitóülésén szólalt fel. Úgy fogalmazott, hogy az éhezőknek szánt segélyeket és fejlesztési terveket "fondorlatos politikai döntések, félrevezető ideológiai nézetek és legyőzhetetlen vámkorlátok" akadályozzák, miközben a fegyverek "arcátlan és majdnem abszolút szabadsággal" mozognak a világ számos részén.

"Így a háborúkat táplálják, nem az embereket" – mondta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa kijelentette, az emberiség jövője azon múlik, hogy "mennyire képes magára vállalni testvérei éhezését és szomjúzását (…), ez a mutatója emberségünknek".

Hozzátette, úgy tűnik, hogy "hiperkommunikatív" világunkban a földrajzi távolságok lerövidülnek és majdnem azonnal értesülünk arról, ami éppen a bolygónk másik felén történik. A tájékoztatási eszközök keltette közelség azonban nem erősíti a lelki közelséget, éppen ellenkezőleg, "természetessé teszi" mások nyomorát. "Lassanként érzelemmentessé válunk mások tragédiájával szemben és mintegy természetesnek fogjuk fel. Olyan sokat látunk belőle, hogy látjuk a szenvedést, de nem érintjük meg, halljuk a sírást, de nem vigasztaljuk, látjuk az éhezést, szomjúzást, de nem nyújtunk táplálékot" – mondta.

"A nyomornak arca van" – hangsúlyozta a pápa az éhező gyermekekre, a munkanélküliekre, a migrációra kényszerített, és az otthonukat elveszítő emberekre emlékeztetve.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az 1961-ban létrehozott Világélelmezési Program a világ legnagyobb humanitárius, élelmiszersegélyt nyújtó szervezete. A WFP munkáját a 36 tagállamból álló végrehajtó bizottság irányítja, amelynek  Magyarország 2015-től a tagja.

Forrás: MTI

Megosztás:

Címke: