Fényképek örökítik meg a változó pásztorokat

2016. január 26. 19:15 | Fekete Kata

Népzenével és tánccal indult Kunkovács László kiállításának megnyitója a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A kezdés illett a képek hangulatához, a nagy bajszos juhászokhoz, pásztorokhoz, halászokhoz és a jellegzetes alföldi házakhoz. A 2015-ben Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó azonban nemcsak a szülőtáját örökítette meg fényképezőgépével és egyéni látásmódjával. Amíg egészsége megengedte, szakadatlanul járta az országot és mindig fényképezett. Ázsiába is a kiállításai szárnyán utazott.

– Az ázsiaiak megérzik, hogy sok szakirodalmat olvasok róluk – mondta Kunkovács László. - Tudom, hogy egy mongol jurtában nem szabad a küszöbre rálépni és a férfiaknak bal mindig bal oldalra kell tartani. Ázsiában jó emberek élnek, nem ellenségesek, nem irigyek. Szeretem az egyenességüket, hiszen olyanok, mint a magyar pásztorok. Amit mondanak, az tényleg úgy van.

A tárlatot a Munkácsy Mihály Múzeum tulajdonában lévő, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolt 26 fotográfiából és a Mezőgazdasági Múzeumtól kölcsönkért 48 képből állították össze. Martyin Emíliának, a kiállítás kurátorának több kedvenc képe is van, de az áll a szívéhez legközelebb, amely három pásztort ábrázol, akik a kút káváján ülnek. A ruházatuk a régmúltat idézi, mégis nagyon 20. századiak, hiszen a lábukon már gumicsizma látható, a kezükben cigaretta – emelte ki a néprajzos muzeológus. Éppen erre a változásra világított rá dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese. Mint mondta, a pásztorvilág, a népi kultúra minden eleme sokat alakult az utóbbi évtizedekben.

FEL