Felszámolhatják az illegális hulladéklerakókat Békéscsabán

2020. december 4. 07:40 | Vincze Attila

Hamarosan olyan területek is megtisztulhatnak Békéscsabán, ahol jelenleg több köbméternyi illegális hulladék található. A Tisztítsuk meg az országot! projektben települési önkormányzatok is pályázhatnak a szabálytalanul lerakott hulladék felszámolására. A megyeszékhely jövő tavaszra 2,5 millió forintból, mintegy 50 helyszínen tenne rendet.

Tégladarabok, betontörmelék és más építési hulladék fogadja azokat, akik behajtanak Békéscsaba elkerülőjéről a felsőnyomási dűlőútra. Hamarosan viszont többek között innen is eltűnhet az illegális hulladék. Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka szerint csak itt, mintegy 85 köbméternyi illegálisan lerakott hulladék található. Az önkormányzat most pályázati forrásból tisztítaná meg a területet.

- A városháza munkatársai felmérték azokat az illegális hulladéklerakókat, illetve az ott fellelhető hulladék mennyiségét és jellegét, melyekről tudomásunk van, és konkrétan ezek felszámolását célozza meg ez a pályázat - hangsúlyozta.

A megyeszékhely már eddig is 9-10 millió forintot költött évente a szabálytalanul elhelyezett hulladék felszámolására. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy a „Tisztítsuk meg az országot!” projektben elnyerhető támogatás nagy segítséget jelentene a településnek a szemetelők elleni harcban.

- A város már benyújtotta a pályázatot. 2,5 millió forintra pályázunk azért, hogy két nagyon szennyezett területet és 53 olyan helyszínt, ahol kisebb mennyiségű illegális hulladék van lerakva, azokat megszüntessük, felszámoljuk - fogalmazott a városvezető.

A polgármester arra kér minden városlakót, hogy aki illegálisan lerakott hulladékot lát a településen, ezután is mindenképpen jelentse azt az önkormányzat felé. Ezt többféleképpen is meg lehet tenni, például a Csaba kártya mobilalkalmazásban vagy a város honlapján be lehet jelenteni a szabálytalan hulladékelhelyezést. Sőt, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium által kifejleszett Hulladékradar applikációban egész Magyarország területére vonatkozólag megtehetjük ugyanezt. 

FEL