Felfüggesztett börtön az emberéletért

Nem dúcolták ki az árkot, szakszerűtlenül tárolták a földet, ezért halt meg egy munkás Tótkomlóson.

Az Orosházi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az 52 éves tápiószecsői férfival szemben, aki a munkavédelmi előírásokat súlyosan megszegve végezte Tótkomlóson. Csatornát építettek, de ráomlott egy munkagödör az egyik munkásra.

A vádirati tényállás szerint a vádlott egyéni vállalkozóként alvállalkozási szerződés alapján csatornaépítési és gépi földmunka feladatokat végzett Tótkomlós szennyvízcsatorna hálózat kivitelezése során. A vádlott a kézi munkák elvégzésére négy betanított segédmunkást alkalmazott munkaszerződés alapján. A vádlott és munkásai 2015. augusztus 15-én Tótkomlóson, a Kossuth utca és az Orgona sor kereszteződésében végezték a csatornázási munkákat, amelynek során a vádlott munkagéppel egy négy méter hosszúságú és fél métertől 4,2 méterig terjedő változó fenékmélységű nyitott munkaárkot ásott ki; a munkagödör oldalát azonban nem dúcoltatta és nem támasztotta ki, mivel a dúcolással lelassult volna a munka üteme. Ráadásul a kitermelt földet sem megfelelően helyezték el. A négy segédmunkás ebben a dúcolatlan munkaárokban dolgozott, majd kimásztak onnan. Az egyik munkavállaló ekkor jelezte a vádlottnak, hogy visszamegy a munkaárokba a kb. 1,5 méter mélyen maradt vízmértékért, amikor is ráomlott a kitermelt föld. A vádlott azonnal intézkedett a 43 éves férfi kiemeléséről, aki ekkor még az eszméleténél volt, azonban a súlyos mellkasi sérülések következtében a helyszínen elhunyt.

Az Orosházi Járási Ügyészség az egyéni vállalkozót halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, amelynek büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést indítványoz, és azt, hogy a bíróság tiltsa el a gépi földmunkák végzésétől mint foglalkozás gyakorlásától. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

Megosztás:

Címke: , ,