Felfedezőnek születtünk - Interaktív térképen jelölhetjük meg kedvenc helyeinket

2021. szeptember 20. 12:48 | behir.hu

A címben szereplő szóösszetétel a National Geographic legfrissebb hazai kezdeményezését jelöli, melynek részeként egy interaktív térkép készült, amin bárki megjelölheti a kedvenc kirándulóhelyét. A csatorna által készíttetett felmérésből pedig az is kiderül, hogy nekünk magyaroknak a felfedezés elsősorban az utazást jelenti, de a megkérdezettek háromnegyede az interneten való tájékozódását is kielégítőnek érzi.

– A térkép Magyarország leginspirálóbb természeti, történelmi és kulturális kincseit mutatja be. Azok számára készült, akik nyitottak a világra, akikhez közel áll a kaland, a tanulás és a felfedezés. És persze azoknak is, akik szívesen osztják meg a saját felfedezéseiket másokkal: a térkép ugyanis interaktív, fotók, szöveges ismertetők feltöltésével bárki részt vehet a szerkesztésében – olvasható a felfedezonekszulettunk.hu oldalon.

Békés megyéből egyelőre csupán a Mini Magyarország Makettpark szerepel a térképen.

A Hősök tere a Mini Magyarország Makettparkban - Fotó: Mini Magyarország Makettpark

 

A csatorna arról készített reprezentatív kutatást a 18-65 éves körében, hogy mit jelent felfedezni. A magyar lakosságnak a „felfedezés” elsősorban az utazást jelenti, de a megkérdezettek háromnegyede az interneten való tájékozódását is kielégítőnek érzi, ha felfedezésről van szó. Ezen kívül, főleg a 30-49 éves korcsoportba tartozó nők és a vidéki városokban élők szerint, egy-egy új étterem kipróbálása is a felfedezés kategóriájába tartozik.

A kutatás eredményei alapján a magyar lakosság jelentős hányada szeret felfedezni; csupán 17% mondta azt, hogy nem szükséges számára ez a tevékenység. Elsősorban a 18-39 éves vidéki, alacsony iskolázottságú férfiak vélik úgy, hogy ők már minden fontosat láttak a világból, és egyáltalán nem céljuk az utazás. A felmérés azt mutatja, hogy a magyarok számára az utazás nem elsősorban külföldhöz kötődik. A megkérdezettek csupán harmada gondolja azt, hogy más országba kell utazni az „igazi felfedezés” élményéhez. A megkérdezettek 86%-a szerint Magyarországon is bőven van mit felfedezni.

Az utazás a magyar lakosságnak egyaránt jelenti a látókör tágítását, izgalmas élményt, tanulást, önismereti lehetőséget, továbbá olyan aktivitást, ami segít közelebb kerülni a családtagokhoz, barátokhoz. Az utazásokban az új helyek felfedezésével járó belső izgatottságot szeretjük a leginkább, a motivációs rangsorban ez után következik a más kultúrákkal való találkozás és a világ mélyebb megismerése. Legyen szó akár belföldről vagy külföldről, mindkét esetben a legfontosabb programok között a természetben való kirándulás és a passzív pihenés szerepel, majd a helyi ételek-italok kipróbálása, valamint a városnézés. A felmérésben résztvevők, az utazás alatt választott programok között az utolsó helyen a sportolást és a vallási célú zarándoklat jelölték meg.

Magyarországon a Balaton a legnépszerűbb úticél. Ezt követi Budapest, Aggtelek és az Őrség. A történelmi városok és szép tájak mellett sokan szeretnének eljutni élményparkba, állatkertbe, valamint fürdőkbe. A megkérdezettek az új ismeretek megszerzésének legfontosabb eszközekének tekintik a belföldi utazást. A második helyen szerepelnek a könyvek, a harmadik helyet foglalják el a televíziós műsorok – mint látókör bővítési platform – az internetes videókkal holtversenyben, a külföldi utazás a negyedik helyen szerepel. A nyomtatott sajtótermékek kevésbé, a podcastok pedig még kevésbé jelentik az ismeretszerzés népszerű módjait.

További programok »

Itthon

FEL