Felavatták Mihai Eminescu emléktábláját Gyulán

2023. január 17. 08:10 | Hidvégi Dávid

A legnagyobb román költő emléktábláját avatták fel Gyulán, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának épületének falán, hétfőn.

A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a város korábbi vezetői jóvoltából az Országos Román Önkormányzat az Eminescu utca 1. szám alatti épületet kapta meg székházául, így a költőről elnevezett utcában avathatták fel az emléktáblát. Ez az utca a történelmi román város elején található.

– A mai felgyorsult internet uralta világunkban sokan temetik a kultúrát, az irodalmat, de mégis úgy gondolom, hogy nekünk mai önkormányzati vezetőknek és képviselőknek tenniük kell ez ellen. Intézményeinkben folyó oktatással együtt mindent el kell követnünk, hogy a mai kor gyermekei, fiataljai megismerjék saját kulturális értékeik mellett a csodálatos román kultúrát, a román verseket, prózai verseket és szerzőket. Úgy gondolom, ha a román vers szóba kerül, nincs ember, akinek ne rögtön Mihai Eminescu jusson esébe – fogalmazott Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke.

A költő irodalmi pályája 1866-ban kezdődött: Iosif Vulcan lapja, a nagyváradi Familia közölte De-aș avea című versét. Iosif Vulcan változtatta meg a költő nevét Mihai Eminoviciról, Mihai Eminescura. Ugyanebben az évben másik öt verse is megjelent a „Familia” című folyóiratban. A szerző a kor jelentős újságírója lett és minden műnemben maradandót alkotott. Világirodalmi rangot költőként ért el, munkásságával a román irodalmat az európai kultúrkör szerves részévé tette. Ma az irodalomtörténet, a posztromantika az egyik legjelentősebb alkotójaként tartja számon. 

Hétfőn előbb felavatták az emléktáblát, majd megszentelték. Az irodalmi megemlékezést követően pedig megkoszorúzták az emlékművet.

További programok »

FEL