Fekete gólyák időztek Cserebökényben

2023. augusztus 28. 16:35 | behir.hu

Augusztus közepén vonulásra készülő fekete gólyák népes csapata táplálkozott a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén.

A madarak a rekkenő hőségben Szentes-Terehalmon, a Veker-ér vízpótlását biztosító csatorna alján, a zsugorodó vizes területen és a közeli gyepeken táplálkoztak. Összesen 46 fekete gólya, 17 nagy kócsag, 5 szürke gém és 8 kanalasgém időzött ekkor a területen.

A fekete gólya március-áprilisban érkezik vissza afrikai telelőhelyéről, ezt követően kevésbé látogatott erdőben található idős fán építi a fészkét. Az április elején lerakott 3-5 tojásból átlagosan 35 nap kotlást követően kelnek ki a fiókák. A hím és a tojó felváltva kotlik. A fiókák több mint két hónapig a fészekben nevelkednek, majd július második felétől repülnek ki.

A fekete gólyák tápláléka főként halakból és egyéb kétéltűekből áll. A legelőn többnyire egyenesszárnyú rovarokat, békákat, gyíkokat és mezei pockokat fogyasztanak. Cserebökényben az idén folyamatosan növekszik a mezei pocok állománya, így a velük táplálkozó madárfajok is egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk.  

A fekete gólyák zöme szeptemberben kel útra, de néhányan még később is itt maradnak. Térségünkben idén három fészekben összesen 6 fekete gólya nőtt fel.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL