Fejérvári Zoltán zongoraestje

2023. november 21. 18:30 - 20:00
Helyszín: Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium Békéscsaba Szabadság tér 4.

Fejérvári Zoltán zongoraestje november 21-én 18:30-tól a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium Bartók Kamaratermében.

A 100 éve született Ligeti Györgyre emlékező hangverseny műsora:

Ligeti: Etűdök – 15. White on White
Schumann: Toccata, op. 7
Ligeti: Etűdök – 4. Fanfares
Bartók: Szvit, BB 70 [op. 14]
Ligeti: Musica ricercata – 9. (Béla Bartók in Memoriam) Adagio. Mesto – Allegro maestoso, 5. Rubato. Lamentoso
Ligeti: Etűdök – 17. À bout de souffle
Chopin: cisz-moll etűd, op. 10/4
Chopin: Gesz-dúr etűd, op. 25/9
Chopin: F-dúr etűd, op. 25/3
Ligeti: Etűdök – 10. Der Zauberlehrling
SZÜNET
Ligeti: Etűdök – 2. Cordes à vide
Brahms: Négy zongoradarab, op. 119
Janáček: 1. X. 1905 („Szonáta”)
Ligeti: Etűdök – 6. Automne à Varsovie

 

2023-ban világszerte megemlékeznek az egyik legnagyobb hatású huszadik századi magyar zeneszerző, Ligeti György születésének századik évfordulójáról.
A hangversenyen Fejérvári Zoltán az 1985 és 2001 között, három részletben elkészült Etűdökből játszik: az összeválogatott tételek között több is van, amelyik bizonyos hangszerek adottságait hangsúlyozza ki (White on White – szinte végig a fehér billentyűk szólalnak meg, Cordes à vide – a vonós hangszerek üres húrjait idézi, Fanfares – a rézfúvós hangszerekre jellemző, szignálszerű hangközmenetek jelennek meg), hallhatunk egy szokatlan, nyolcadeltolásos kánont (À bout de souffle), a varsói barátoknak ajánlott művet (Automne à Varsovie), de megtudhatjuk azt is, hogyan idézi meg a szellemeket Ligeti bűvészinasa (Der Zauberlehrling). A hozzájuk társított alkotások összeállításánál a zongoraművész megpróbálta azt a szempontot érvényesíteni, hogy milyen „tradíciót” követhetett Ligeti a saját edűdjeivel, illetve mely zeneszerzők játszottak fontos szerepet a szerző életében (Janáček – egyik kedvenc komponistájaként – pedig már nem először szerepel a koncertműsorán). „A szerzők kiválasztása után elkezdtem játszani a hat Ligeti-darabot, és szabad asszociálásba kezdtem. 3-4 nap elteltével egyszer csak összeállt a fejemben a teljes program.”

 

A hangversenyre a belépés ingyenes.

További programok »

FEL