Fehér bot napja: a Kreatív Formák Alapítvány tartott szakmai konferenciát

2021. október 14. 14:30 | Csiffáry Zsuzsanna

A fehér bot napja alkalmából szakmai napot tartottak a Békés Megyei Könyvtár rendezvénytermében, a látássérült személyek Dél-Alföldi Rehabilitációs Központja Békéscsabai Szolgáltatópontjának közreműködésében. A rendezvény célja az volt, hogy a világnap alkalmából lehetőséget teremtsenek a látássérült embereket támogató intézmények, szervezetek közötti kapcsolatok erősítésére.

A Békés Megyei Könvytár rendezvénytermében zajlott eseményen megtudtuk, hogy Nagy Zsuzsának, az alapítvány munkatársának milyen személyes indíttatása van arra, hogy ezen a platformon tevékenykedjen. 

– Magam is látássérült vagyok gyerekkorom óta. Korábban 12 évig a Vakok és Gyengénlátók Egyesületénél dolgoztam, mint szociális munkás, és végig néztem ez idő alatt az elemi rehabilitáció szolgáltatási folyamatát. Amióta működik a Békéscsabai Szolgáltatópont, azóta a Kreatív Formák Alapítványnál dolgozom – mondta el Nagy Zsuzsa szociálkliens koordinátor szociális munkás. 

 

Fotó: behir.hu

 

Az eseményt Kernné Fitor Gitta jeltolmácsolta, aki elmondta, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége partnerségben működik a Kreatív Formák Alapítvánnyal. 

– Az együttműködés révén a Kreatív Formák Alapítványtól nagyon sok technikai eszközt, információt kapunk. A tagjainknak mindenféle szempontból próbálunk segíteni a mindennapok gördülékeny vitele érdekében. Legyen szó háztartásról, gyermeknevelésről, kommunikációról – tette hozzá Kernné Fitor Gitta.  

A közhasznú jogállású Kreatív Formák Alapítvánz alapítvány kitűzött céljairól és alakulásáról a szakmai vezető adott információt. 

– Az alapítvány 2007 novemberében alakult azzal a céllal, hogy elősegítse a sérülékeny célcsoportok társadalmi integrációját. Legfőbb célunk és küldetésünk, hogy a megváltozott élethelyzetben a hozzánk forduló személyeknek sokrétű támogató szolgáltatást nyújtsunk az önálló életvitel visszaállítása, az életminőség folyamatos javítása érdekében. Az alaptvány ennek a hátrányos helyzetű csoportnak személyre szabott, komplex segítésére törekszik. amely magában foglalja az önellátáshoz szükséges készségek újratanulását és az ismeretek fejlesztését, a kliensek szociális biztonságához szükséges erőforrások felkutatását, valamint az igénybevevők foglalkoztatásának elősegítését – fogalmazott Nagygyörgy Éva a Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetője. 

A szervezet egyik profilja a fogyatékkal élő személyeknek, kiemelten 16 év feletti látássérülteknek egy elemi rehabilitációs célú szolgáltatás, amely az önellátáshoz szükséges képességek megszerzését segíti elő. 

 

Az elemi rehabilitációs szolgáltatás elemei
  • Funkcionális látásvizsgálat és látástréning;
  • tájékozódás és közlekedés;
  • mindennapos tevékenységek újratanulása;
  • kommunikációs technikák tanítása;
  • informatika;
  • szociális munka;
  • pszichológus.

Galéria

További programok »

FEL